Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ecluza romaneasca de la barajul Portile de Fier I, repusa in functiune

Ecluza romaneasca de la barajul Portile de Fier I, repusa in functiune
Ecluza romaneasca a barajului hidroenergetic si de navigatie de la Portile de Fier I a fost repusa in functiune dupa un an in care a fost inchisa pentru lucrari de retehnologizare.

In tot acest interval, navele aflate in tranzit pe Dunare au traversat barajul prin ecluza sarbeasca. La eveniment a fost prezent directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, directorul firmei executante Romenergo, precum si reprezentantii firmelor subcontractante si de consultanta care si-au adus contributia la aceste lucrari.Investitia, aprobata prin HGR/2004, se ridica la 46 milioane euro, bani suportati in totalitate de catre Hidroelectrica. "Dupa aproape 40 de functiune, partea romaneasca a efectuat 65.000 de ecluzari, iar volumul de marfa se ridica la 600 milioane tone de marfa. Pe langa rolul de a produce energie electrica, hidrocentrala de la Portile de Fier are sarcina mai mult sau mai putin placuta de a efectua si aceste ecluzari. Costul se ridica la 46 de milioane de euro si sunt suportate de Hidroelectrica, adica de statul roman, intrucat potrivit Conventiei Dunarii ecluzarea nu se plateste. Lucrarile au fost corelate cu cele de la ecluza sarbeasca a barajului astfel incat sa evitam producerea unor situatii limita", a declarat joi la Drobeta Turnu Severin, Traian Oprea.Prin reabilitarea echipamentului ecluzei se elimina riscul producerii unei avarii majore si se asigura un nou ciclu de viata de 30 de ani pentru echipamente, iar capacitatea de tranzit prin ecluza va creste cu 33,6 milioane tone/an. Practic, a fost incheiata o prima etapa din procesul de reabilitare a ecluzei si care a presupus inlocuirea portii. Retehnologizarea se va incheia in 2013, dupa alte doua etape in care ecluza romaneasca se va mai inchide de doua ori tot pentru o perioada de cate un an.

Directorul sucursalei Hidroelectrica Portile de Fier, Teodor Pavleasca, a declarat ca aceasta lucrare este una de referinta in istoria barajului si care se adauga la amplul proces de retehnologizare a hidrocentralei din ultimii ani.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 17585 ori