Comisia va propune ca Romania si Bulgaria sa fie tratate cel mai generos in privinta cotelor de CO2

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 10:40
958 citiri
Comisia va propune ca Romania si Bulgaria sa fie tratate cel mai generos in privinta cotelor de CO2

Comisia Europeana va propune ca Romania si Bulgaria sa se bucure de cea mai mare generozitate in privinta alocarii cotelor de dioxid de carbon, pe motiv ca ele au cea mai mare nevoie de a recupera intarzierile din dezvoltarea economica, potrivit unor surse UE citate de Reuters.

Comisia Europeana va propune ca statele noi membre din Europa Centrala sa aiba permisiunea de a-si spori, pana in 2020, cu pana la 20% emisiile de gaze cu efect de sera fata de nivelul stabilit in 2005, potrivit unui plan referitor la energie si schimbarea climatica, ce va fi prezentat saptamana viitoare, au declarat luni surse din UE citate de Reuters sub acoperirea anonimatului.

Romania si Bulgaria, cele mai sarace si mai noi state membre, se vor bucura de cele mai semnificative inlesniri - li se va permite sa-si creasca nivelul emisiilor de CO2, pe motiv ca ele au cea mai mare nevoie de a recupera intarzierile din dezvoltarea economica, au spus sursele Reuters.

Cele 15 state vechi membre vor suporta diferenta rezultata din realocarea acestor cote, astfel incat, per ansamblu, blocul european sa-si poata atinge tinta globala de reducere a gazelor cu efect de sera, pana in 2020, cu 20% fata de nivelul din 1990. Obiectivele nationale vor fi stabilite in functie de produsul intern brut pe cap de locuitor.

Potrivit unei schite de proiect a Comisiei Europene, Executivul european spune ca efortul - Comisia a eliminat din document termenul de "povara" - ar trebui impartit, "pe baza principiului solidaritatii dintre statele membre".

In virtutea noilor propuneri - care totusi ar mai putea suferi unele modificari inainte de prezentarea lor oficiala la 23 ianuarie - cele mai bogate vechi state membre vor trebui sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon (CO2), principalul gaz responsabil pentru incalzirea globala, cu pana la 20% fata de nivelul din 2005.

Astfel, daca Romania si Bulgaria vor beneficia de cea mai mare clementa, Luxemburgul si Irlanda sunt printre tarile care vor suporta, in schimb, cele mai mari reduceri ale gazelor cu efect de sera.

Romania a contestat la sfarsitul anului trecut, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua decizii ale Comisiei Europene referitoare la reducerea cotelor pentru emisiile de gaze poluante, un demers pe care l-au facut si alte sase state noi membre UE, printre care Bulgaria.

Prin prima decizie a Comisiei contestata de Romania a fost redus cu 10% plafonul de emisii pentru Romania pentru anul 2007, iar prin cea de-a doua a fost redus cu 20% plafonul de emisii pentru Romania in perioada 2008-2012.

In documentul trimis instantei se argumenteaza ca CE si-a depasit atributiile stabilind cote de emisie de gaze, in conditiile in care Comsia poate doar sa respinga sau sa aprobe planul national de alocare a emisiilor. Totodata, Romania contesta modul de calcul utilizat de CE. seful DAE, Adrian Ciocanea, spune ca Romania a aplicat un mod de calcul cunoscut si agreat de CE, iar Comisia a utilizat un mod de calcul "netransparent", modificat in 2007, care a fost aplicat doar in cazul Romaniei si Bulgariei.

Un oficial UE a explicat pentru Reuters, in legatura cu noile propuneri ale Comisiei, ca anul 2005 a fost luat ca an de referinta pentru ca a fost primul si singurul an in care UE a avut date complete despre emisiile de gaze cu efect de sera din partea instalatiilor acoperite de Sistemul european de Comercializare a Certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (ETS).

Jumatate din reducerea totala a gazelor cu efect de sera va viza sectoare acoperire de schema de comercializare, inclusiv centrale termoelectrice, rafinarii si industria grea, iar cealalta jumatate va trebui realizata printr-o combinatie intre folosirea mai ampla a renergiei regenerabile si reducerea emisiilor care provin din transporturi si consumul din imobile.

Potrivit noului pachet complex de propuneri referitoare la combaterea schimbarii climatice, cresterea folosirii energiei regenerabile, reformarea ETS si promovarea unor noi tehnologii ecologice, cea mai mare provocare este obligatia de a folosi mai multe surse de energie regenerabila pentru a produce energie. Energiile regenerabile includ energia solara, eoliana, energia valurilor si energia hidroelectrica, precum si biocombustibilii.

Comisia a propus ca jumatate din cresterea necesara, cu 11,5 procente, in folosirea energiilor regenerabile sa fie impartita de toate statele membre, iar cealalta jumatate sa varieze in functie de PIB-ul pe cap de locuitor, pentru ca blocul european sa fie echitabil fata de noile state membre.

Totusi, unele state vechi membre, precum Suedia, care oricum a primit obiectivul de a avea 40% din energia sa din surse de energie regenerabila, nu sunt de acord cu acest plan, spunand ca este nedrept fata de ele, care deja au depus eforturi uriase. La celalalt capat al scalei se afla Marea Britanie, care primeste ca tinta sa obtina numai 1,3% din energia sa din surse de energie regenerabila.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.