Situatia economico-financiara a Hidroelectrica, in vizorul guvernului

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 10:15
1677 citiri
Situatia economico-financiara a Hidroelectrica, in vizorul guvernului

Premierul Victor Ponta a infiintat un comitet care sa evaluzeze situatia economico-financiara a companiei Hidroelectrica si sa prezinte Guvernului, in maximum o saptamana, o informare pe aceasta tema si propuneri de masuri care sa conduca la imbunatatirea activitatii societatii.

Comitetul este format din ministrii Finantelor, Economiei, Justitiei, Administratiei si Internelor.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, a declarat, miercuri, ca autoritatile pastreaza deschise toate optiunile in privinta renegocierii contractelor de vanzare directa a energiei incheiate de Hidroelectrica si au "sentimentul ca se poate obtine mai mult" din renegocierea acestor acorduri.

El a aratat ca, deocamdata, niciunul dintre beneficiarii contractelor directe de achizitie a electricitatii de la Hidroelectrica nu a acceptat reducerea perioadelor de livrare si ca varianta finala a renegocierii acestor contracte va depinde de rezultatele economice, practici comerciale si principii ale pietei.

El a mai spus ca trei sferturi din energia produsa de Hidroelectrica este vanduta catre opt beneficiari ai acordurilor directe.

Hidroelectrica a livrat energie de 1,52 mld. lei catre "baietii destepti" in 2011

Hidroelectrica a livrat in 2011 "baietilor destepti" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut.

Vanzarile totale ale companiei au fost anul trecut de 3,01 miliarde lei, in coborare cu 7,6% fata de nivelul de 3,26 miliarde lei inregistrat in 2010, se arata in raportul anual al Hidroelectrica.

Compania a vandut anul trecut electricitate prin contracte directe catre companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT Romania, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, CLMB-Patinoar Brasov si Societatea Nationala a Sarii (Salrom).

Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galati (185,46 milioane lei), EFT Romania (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) si Electromagnetica (124,95 milioane lei).

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, si expira in 2014, 2015 sau 2018.

Guvernul a inceput la sfarsitul anului trecut renegocierea acestor acorduri, la cererea Fondului Monetar International, dar inca nu a prezentat rezultatele finale ale acestei operatiuni.

Comisia Europeana deruleaza cinci investigatii privind incalcarea normelor comunitare de catre Hidroelectrica

In paralel, Comisia Europeana a anuntat in aprilie ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.

Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la jumatate lunii mai, ca Hidroelectrica a obtinut, in urma negocierilor cu "baietii destepti", trecerea contractelor pe piata concurentiala, eliminand tarifele fixe din aceste acorduri.

Chitoiu a adaugat atunci ca nu prezinta deocamdata detalii, pentru ca negocierile sunt inca in derulare, mentionand ca niciun contract bilateral nu a fost reziliat si ca toate acordurile vor avea aceeasi formula de calcul a pretului.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#evaluare situatie Hidroelectrica, #Hidroelectrica situatie economica , #Rezultate financiare