Sindicatul Hidroelectrica cere renuntarea la contractele cu "baietii destepti"

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 17:43
1714 citiri
Sindicatul Hidroelectrica cere renuntarea la contractele cu "baietii destepti"

Federatia Sindicala a Hidroelectrica, Hidrosind, cere renuntarea la contractele incheiate de companie cu "baietii destepti" si, totodata, solicita reducerea pretului la energia electrica din cosul pentru populatie

"Propunem renuntarea la aceste contracte. Hidrosind poate sa acorde sprijin tehnic, am demonstrat faptul ca detinem forta si expertiza pentru astfel de lupte", spun reprezentantii Federatiei.

O alta propunere a Hidrosind este reducerea pretului la energia electrica din cosul pentru populatie.

"Daca in momentul de fata Hidroelectrica livreaza in acest cos aproximativ 4,5 TWh (din cei 12 TWh ) la 72 lei/MWh, iar pretul final al cosului este de aproximativ 160 lei, propunerea noastra este ca Hidroelectrica sa livreze 12 TWh la 150 lei/MWh iar productia suplimentara pe piata OPCOM. Pentru aceasta ar trebui ca toate contractele bilaterale sa fie anulate in instanta, iar noi consideram acest lucru ca fiind posibil", a declarat marti presedintele Hidrosind, Decebal Sulea.

Totodata, reprezentantii Hidrosind au precizat ca solicita in acest sens sprijinul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, "care a militat constant pentru apararea intereselor Hidroelectrica si ale consumatorilor".

"Nimeni nu cunoaste continutul acestor contracte (cu baietii destepti n.r.). Doar ca, periodic, in presa mai apare cate o informatie, cate o clauza. Opinia noastra este ca aceste contracte, fiind contracte comerciale, nu au caracter secret. Ele pot fi doar confidentiale, pentru ca prin natura lor pot servi ca suport in obtinerea unor credite comerciale", a spus presedintele Hidrosind.

In plus acesta a specificat ca atunci cand actionarul este 80% statul roman, prin MECMA< e imposibil ca ministrul sa nu cunoasca continutul lor, contractele fiind controlate de organisemele cu putere de decizie din Romania.

Hidrosind nu vrea ca Hidroelectrica sa fie vanduta pe tava

Reprezentantii Hidrosind sustin ca, in conditiile in care Guvernul Romaniei se angajeaza fata de FMI pentru listarea la bursa a Hidroelectrica, "campania initiata impotriva Hidroelectrica in momentul de fata are ca tinta reducerea valorii de piata a acestei companii si oferirea ei pe tava persoanelor care au acumulat sume importante de-a lungul anilor"

"Aceasta constatare rezulta din faptul ca "vinovatul" pentru incheierea si prelungirea contractelor cu "baietii destepti" este doar Hidroelectrica. Numele ministrilor care, de-a lungul anilor, sunt responsabili pentru stabilirea componentei Consiliilor de Administratie si numirea directorului general la Hidroelectrica sunt pomenite doar in treacat si uitate repede", sustin reprezentantii Hidrosind.

Potrivit Hidrosind, aceste contracte au aparut in 2004, in plina perioada de monitorizare a FMI, "prin abuz de putere al ministerului asupra deciziilor manageriale la nivelul Hidroelectrica, abuz manifestat prin hotarari de guvern de incredintare directa, de stabilire a modalitatilor de finantare a lucrarilor, etc".

Totodata, cei de la Hidrosind considera ca o preocupare "cvasi-permanenta" pentru infiintarea celor doua companii energetice, respectiv Electra si Hidroenergetica, a favorizat erori manageriale majore.

Printre acestea se mentioneaza vanzarea energiei pe piata reglementata sub costurile de productie, contractarea unei cantitati de energie electrica pentru 2011 peste ceea ce poate produce Hidroelectrica, precum si incheierea contractului cu ArcelorMittal Steel in 29 decembrie 2010.

De asemenea, ca erori manageriale se mentioneaza prelungirea contractului cu ALRO Slatina pana in 2018, in care vanzatorul (Hidroelectrica) preia integral riscurile contractului, exportul de energie (prin intermediul Electrica) sub pretul mediul de pe OPCOM, precum si prelungirea contractelor cu "baietii harnici".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#hidroelectrica, #Hidrosind, #privatizare hidroelectrica, #baietii destepti , #Rezultate financiare