Hidroelectrica taie si Alpiq de pe lista contractelor parazite: au mai ramas patru

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 12:35
3400 citiri
Hidroelectrica taie si Alpiq de pe lista contractelor parazite: au mai ramas patru

Astazi a fost o noua zi esentiala pentru Hidroelectrica, care a denuntat mai multe contracte incheiate cu "baietii destepti", care i-au adus pagube de aproximativ 4,5 miliarde lei (1,3 miliarde de euro).

Administratorul judiciar al companiei a incercat sa gaseasca solutii amiabile privind aceste contracte, prin discutii cu beneficiarii acordurilor, dar nu toti au acceptat noile conditii.

Prin urmare, doua dintre cele mai mari contracte directe cu Hidroelectrica, incheiate cu Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries au fost denuntate, in urma negocierilor.

Contractul dintre Hidroelectrica si Alpiq RomEnergie dateaza din 2008, iar cel cu Alpiq RomIndustries este din 2004. Cele doua companii au cumparat anul trecut de la Hidroelectrica 2,5 TWh impreuna, pentru care au platit un pret de 130 de lei pe MWh, la fel ca Energy Holding.

Numarul initial de contracte ale Hidroelectrica pentru vanzarea directa a energiei hidro era de zece. Pana acum, din acestea, in afara de cele mentionate, au mai fost reziliate trei - cu Euro P.E.C, cu EFT AG si cu EFT Romania. Contractul cu Electromagnetica a fost renegociat, pretul fiind crescut de la 140,2 lei pe MWh la 198,6 lei pe MWh.

La negocieri au mai ramas Alro, Energy Holding, Elsid si Electrocarbon.

Hidroelectrica este cel mai valoros activ al statului si acopera o treime din productia de energie a Romaniei. Compania a cerut insolventa pe 15 iunie, care a fost acordata ulterior, pe 20 iunie. Evenimentul a creat panica in intreaga piata. Dupa demararea procesului de insolventa, administratorul judiciar al companiei a inceput analiza contractelor companiei si renegocierea sau denuntarea acestora.

Business24 v-a prezentat desfasuraraea negocierilor de vineri, minut cu minut. Citeste mai jos cele mai importante evenimente din timpul negocierilor.

UPDATE 16:15 Borza - Denuntam contractele cu firmele Alpiq

Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat ca in acest moment se denunta cele doua contracte ale Alpiq.

Cele doua firme la care face referire Borza sunt Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries, care au achizitionat in 2011 de la Hidroelectrica energie la pretul de 130 lei/MWh.

UPDATE 15:01 Chitoiu - 37 de candidati pentru managementul privat al Hidroelectrica

Daniel Chitoiu a anuntat, vineri, ca procesul de selectie a boardului Hidroelectrica este in curs, fiind facute 37 de oferte. "Pana la finalul lunii, speram sa avem lista scurta pentru board. Interviurile pentru lista scurta vor avea loc dupa iesirea societatii din insolventa", a afirmat ministrul,

Conform acestuia, procedura de insolventa a Hidroelectrica ar putea fi finalizata in octombrie.

Procedura de selectia a managerilor privati a fost lansata saptamana trecuta, a declarat ministrul, dar in urma unor solicitati ale consultantilor, pentru clarificari, documentul a fost retras de pe site-ul MECMA.

UPDATE 14:10 Chitoiu - paguba Hidroelectrica, 4,5 miliarde lei

Ministrul Economiei a declarat vineri ca toate contractele paguboase cu "baietii destepti" au costat Hidroelectrica 4,5 miliarde de lei.

"Hidroelectrica vindea energia electrica in cea mai mare parte prin contracte bilaterale incheiate cu baietii destepti. Paguba societatii din aceste contracte se ridica la 4,5 miliarde lei, de cand au fost incheiate si pana in prezent, asa cum a fost evaluata de administratorul special si de cel judiciar", a spus Chitoiu.

Conform acestuia, majoritatea beneficiarilor acestor contracte nu au fost receptivi la renegocierea contractelor, nefiind de acord cu noile preturi si cu reducerea cantitatilor livrate. Pana acum au fost reziliate trei contracte, dar pana la finalul lunii s-ar mai putea renunta si la altele.

Iesirea din insolventa a Hidroelectrica este prevazuta pentru inceputul trimestrului patru al 2012.

Care sunt contractele renegociate vineri

"Zilele acestea, se renegociaza contractele preferentiale semnate de Hidroelectrica cu Energy-Holding, cu Alpiq si cu Alro Slatina. Coincidenta sau nu, respectivele contracte stau la baza intregului mecanism de capusare a sistemului energetic, iar caracatita nascuta de Bogdan Buzaianu este inca cu tentaculele bine ancorate in hidrocentralele din Romania", scrie Energy Center.

Bogdan Buzaianu este finul lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor in perioada guvernarii PSD.

Conform informatiilor disponibile, pretul din 2004 pentru un MWh era de 23-24 de dolari, iar pana la expirarea contractului, pretul nu ar fi trebuit sa fie majorat cu mai mult de zece dolari.

Contractul s-a prelungit in 2009 pentru inca cinci ani, termenul de expirare ajungand astfel in 2018, in ciuda faptului ca afacerea era dezavantajoasa pentru stat.

In 2011, Energy Holding a luat de la Hidroelectrica 2,15 TWh de energie pentru care a platit 280,2 milioane de lei, adica 130 de lei pe MWh, in conditiile in care pe bursa de energie OPCOM, pretul pentru un MWh a ajuns anul trecut la 221 de lei.

Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries sunt alte firme care au contracte avantajoase cu Hidroelectrica. Asa cum toate drumurile duc la Roma, toate negocierile de vineri duc la Bogdan Buzaianu. Alpiq RomEnergie s-a format in jurul EHOL Distribution, companie ce are legatura directa cu Energy Holding. La randul sau, Alpiq RomIndustries este fostul Buzmann Industries, companie controlata tot de Bogdan Buzaianu.

Contractul dintre Hidroelectrica si Alpiq RomEnergie a fost semnat in 2008, iar cel cu Alpiq RomIndustries, in 2004. Impreuna, in 2011, cele doua companii au cumparat de la Hidroelectrica 2,5 TWh, pentru care au platit 130 de lei pe MWh, acelasi tarif ca si Energy Holding.

Alro Slatina, exceptia de la regula

Desi s-a anuntat ca vineri vor fi facute publice si rezultatele eforturilor din ultimele saptamani, atat de renegociere, cat si de denuntare de contracte, Alro Slatina face nota discordanta si taraganeaza procesul pana saptamana viitoare.

Gigantul producator de aluminiu nu doar ca negociaza la sange noul contract cu furnizorii de energie hidro, dar ar putea sa isi faca bagajele si sa plece din tara cu milioane de euro care ar fi trebuit sa ajunga in buzunarele statului, prin taxe si impozite si, mai mult, sa lase in urma mii de someri.

Pana saptamana urmatoare, compania urmeaza sa ia o decizie vizavi de pretul propus de Hidroelectrica. "In mod normal, compania are anumite praguri de fezabilitate in functie de acest criteriu, care inseamna costul materiei prime, a energiei electrice. Probabil ca se va ajunge, in cadrul negocierilor, la acel nivel de compromis in care rentabilitatea Alro sa ajunga la nivelul minim admis de actionari, iar pretul Hidroelectrica sa ajunga la valoarea minima acceptata de administratorul judiciar", a declarat joi pentru Business24, analistul economic Ionel Blanculescu.

S-ar putea inchide ALRO Slatina? Vezi miza negocierilor cu Hidroelectrica

Renegocierile, prima arma impotriva "baietilor destepti"

Toata povestea renegocierii contractelor paguboase ale Hidroelectrica vine din dorinta de a anula intelegerile care provoaca pierderi companiei.

Conform unei declaratii a ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, prin aceste renegocieri se urmareste eliminarea pretului fix din contracte pentru a stabili cotatiile la nivelul pietei concurentiale, ajustate prin mecanisme de corectie.

Hidroelectrica: Pretul pentru "baietii destepti" devine concurential

In ciuda faptului ca scopul din spatele insolventei este unul bun, intrarea in insolventa a unei companii de stat de talia Hidroelectrica este o bila neagra in fata investitorilor straini.

"De ce o companie de energie cere cresterea pretului? Evident pentru ca au crescut costurile. Ori, costurile operationale la Hidroelectrica nu prea au cum sa creasca, pentru ca ele sunt legate de amortizarea echipamentelor, utilajelor, salarii.

Eu nu stiu sa se fi facut niste investitii deosebite in Hidroelectrica, care sa duca la necesitatea unor noi echipamente, sau cresteri de costuri in sensul asta. Mai mult decat atat, nu stiu daca au crescut salariile la Hidroelectrica. Prin urmare, costurile operationale nu aveau cum sa creasca foarte mult", a declarat de curand consultantul pe teme de enrgie, Ionut Purica, pentru Business24.

Hidroelectrica asista la schimbul de generatie intre "baietii destepti"?

Hidroelectrica versus consumatorii publici

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a formulat o cerere de actionare in instanta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Ei solicita micsorarea cantitatii obligatorii de energie furnizata pe piata reglementata si un pret fundamentat pe costurile reale de productie.

Compania a solicitat majorarea pretului la 125 lei/MWh de la 72,27 lei/MWh, nivel care se afla sub costul de productie. Refuzul ANRE de a accepta o astfel de majorare a dus la cererea de actionare in instanta.

O astfel de majorare s-ar resimti in pretul platit de consumatorii publici pentru energie electrica, energia hidro, avand o pondere insemnata in totalul furnizat de distributorii locali.

Hidroelectrica actioneaza in instanta ANRE

Chitoiu: Hidroelectrica va denunta mai multe contracte

Joi seara, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a dat asigurari in CSAT ca nu vor fi instrainate active ale Sistemului Energetic National si nici nu vor fi vandute actiuni Hidroelectrica, in afara conditiilor asumate cu FMI. El a continuat, precizand ca vor fi denuntate si alte contracte directe incheiate de companie.

"S-a constatat ca societatea era in stare de insolventa inca de la sfarsitul anului 2010, situatie provocata, in principal, de contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice care au avut drept consecinta pagubirea societatii in perioada 2006 - 31 mai 2012 cu suma de 4,5 miliarde de lei, aproximativ 1,2-1,3 miliarde de euro. Au fost prezentate masuri intreprinse de noua conducere a Ministerului Economiei si de Guvern pentru redresarea societatii, in sensul cresterii eficientei energetice si economice in producerea de energie electrica", se arata in comunicatul de presa remis de Administratia Prezidentiala, privind sedinta CSAT.

Contractele paguboase, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.

"Se anticipeaza ca, in cursul saptamanii 16-22 iulie 2012, vor fi denuntate contracte si cu alte societati comerciale. In acest mod, se va putea intra in legalitate in privinta procedeelor utilizate de Hidroelectrica pentru comercializarea energiei electrice pe piata concurentiala, prin OPCOM", se mai arata in comunicatul citat.

Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei, iar autoritatile s-au angajat in relatia cu FMI sa vanda pe bursa 10% din actiunile companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#contracte Hidroelectrica, #contracte renegociate Hidroelectrica, #contracte paguboase Hidroelectrica, #insolventa Hidroelectrica , #Management