Hidroelectrica mai scapa de un "baiat destept": Contractul cu Energy Holding, denuntat

Marti, 24 Iulie 2012, ora 18:10
2586 citiri
Hidroelectrica mai scapa de un "baiat destept": Contractul cu Energy Holding, denuntat

Contractul cu Energy Holding al Hidroelectrica a fost denuntat, a anuntat administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Luni, Remus Bogza de la Euro Insol spunea ca s-a cazut de acord asupra pretului, dar nu si asupra perioadei contractuale. Reprezentantii Hidroelectrica doreau micsorarea contractului cu trei ani, pana in 2015, in loc de 2018 cum a fost stabilit prin prelungirea din 2009.

Conform unei analize, Energy Holding a generat, din 2006 si pana acum, 1,4 miliarde de lei.

Reprezentantii Energy Holding sustin, intr-un comunicat de presa, ca decizia de denuntare a contractului a fost luata dupa o serie de negocieri care a durat sapte luni. Ei sustin de altfel ca Energy Holding a venit "in permanenta, in intampinarea cerintelor Hidroelectrica".

"Cu toate ca echipa de negocieri a Hidroelectrica s-a schimbat pe parcursul celor 7 luni de cel putin 3 ori si negocierile au pornit de fiecare data de la zero, reprezentantii Energy Holding au dovedit flexibilitate in acceptarea modificarilor parametrilor esentiali ai contractului: pret, durata, cantitate. Vom gestiona situatia creata si vom limita impactul deciziei Hidroelectrica asupra partenerilor nostri contractuali", potrivit comunicatului.

De altfel, Energy Holding analizeaza in prezent toate mijloacele legale prin care poate reactiona la aceasta decizie.

Tot marti au loc si negocierile cu Elsid si Electrocarbon, iar miercuri vor fi reluate discutiile cu Alro, unul din cei mai mari producatori de aluminiu din Europa. Discutiile cu Alro, cel mai mare client al Hidroelectrica, nu vor fi finalizate insa saptamana aceasta, urmand ca o decizie sa fie luata la inceputul lunii august.

Vineri, Remus Borza a anuntat denuntarea celor doua contracte pe care Hidroelectrica le avea cu firmele Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries. Cele doua companii au achizitionat in 2011 energie la pretul de 130 lei/MWh.

Hidroelectrica taie si Alpiq de pe lista contractelor parazite: au mai ramas patru

Aceste doua companii, alaturi de Energy Holding, compania care este marti in lumina reflectoarelor, au fost puse pe picioare de Bogdan Buzaianu, finul fostului ministru al Industriilor in perioada guvernarii PSD, Dan Ioan Popescu. Contractul dintre Hidroelectrica si Alpiq RomEnergie a fost semnat in 2008, iar cel cu Alpiq RomIndustries, in 2004. Impreuna, in 2011, cele doua companii au cumparat de la Hidroelectrica 2,5 TWh, pentru care au platit 130 de lei pe MWh, acelasi tarif ca si Energy Holding. La randul sau, si Energy Holding detine un contract cu Hidroelectrica tot din 2004, care a fost prelungit cu inca cinci ani in 2009, impingand astfel data de expirare pana in 2018.

Hidroelectrica asista la schimbul de generatie intre "baietii destepti"?

Ministrul Economiei a declarat vineri ca toate contractele paguboase cu "baietii destepti" au costat Hidroelectrica 4,5 miliarde de lei.

"Hidroelectrica vindea energia electrica in cea mai mare parte prin contracte bilaterale incheiate cu baietii destepti. Paguba societatii din aceste contracte se ridica la 4,5 miliarde lei, de cand au fost incheiate si pana in prezent, asa cum a fost evaluata de administratorul special si de cel judiciar", a spus Chitoiu.

Conform acestuia, majoritatea beneficiarilor acestor contracte nu au fost receptivi la renegocierea contractelor, nefiind de acord cu noile preturi si cu reducerea cantitatilor livrate. Iesirea din insolventa a Hidroelectrica este prevazuta pentru inceputul trimestrului patru al 2012.

Pana acum, cinci contracte cu "baietii destepti" au fost reziliate, jumatate din numarul total al intelegerilor paguboase. Conform unor informatii din piata, acestea sunt responsabile de lipsa a 1,5 miliarde de lei prin diferenta intre pretul de vanzare din contract si pretul mediu din piata libera.

Alro Slatina, gigantul care tine la pret

Marele contract care trebuie insa renegociat, cu Alro Slatina, este din nou amanat. Un verdict in privinta acestuia urmeaza sa fie dat abia luna viitoare. Discutia dintre cele doua parti este insa delicata, Alro Slatina putand sa decida sa plece din tara daca pretul pentru energie nu ii este pe plac, in conditiile in care acesta este cel mai mare client al Hidroelectrica. Prezenta gigantului Alro Slatina in Romania este importanta, in 2011 compania platind statului un impozit pe profit de 51,73 de milioane lei, raportand o cifra de afaceri preliminara de 2,24 de miliarde lei.

S-ar putea inchide ALRO Slatina? Vezi miza negocierilor cu Hidroelectrica

Conform unui comunicat de presa al producatorului de aluminiu, in primele cinci luni ale 2012, compania a investit 15 milioane de dolari pentru cresterea eficientei energetice a operatiunilor sale, investitie ce face parte dintr-un program pe termen lung implementat de Grupul Alro unitatilor sale din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Hidroelectrica contracte, #insolventa Hidroelectrica, #renegociere contracte Hidroelectrica, #Hidroelectrica Energy Holding , #Management