Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI vrea renegocierea contractelor Hidroelectrica pana pe 15 februarie

FMI vrea renegocierea contractelor Hidroelectrica pana pe 15 februarie


Fondul Monetar International (FMI) a impus Guvernului un termen scurt in care sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv pana la 15 februarie 2012, si sa anuleze, in limitele legii, intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.

Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intentie convenita in urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.

"Va fi incheiata renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de conditiile de piata, pana la 15 februarie. Daca incheierea nu este posibila, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arata in document.

Astfel de contracte directe au fost incheiate de Hidroelectrica incepand din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost preluingite pana in 2018.

In toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat in fata FMI ca, pana la 31 decembrie 2011, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.

In luna decembrie, reprezentantii Hidroelectrica sustineau ca au transmis notificari privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare si care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, aratand ca intelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".

Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din tara, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).

In ultimele zile ale anului trecut, surse din companie au declarat agentiei MEDIAFAX ca Hidroelectrica a reziliat doar trei contracte directe de vanzare a energiei, cu SNLO, Salrom si CLMB Patinoar Brasov, iar compania Luxten Lightning a renuntat la acord "din motive de imagine".

SNLO, Salrom si CLMB Patinoar Brasov cumparau cantitati mici de energie, la preturi printre cele mai ridicate practicate de Hidroelctrica la contractele bilaterale. Chiar si asa, preturile sunt de aproape doua ori mai mici comparativ cu tarifele obtinute pe bursa OPCOM.

In conferinta de presa sustinuta duminica, la finalul misiunii de evaluare, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct si de care beneficiaza doar anumite grupuri pe cheltuiala populatiei ar trebui incetate imediat, din moment ce astfel de intelegeri provoaca numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro in fiecare an.

Tema contractelor bilaterale este dezbatuta la nivel politic si al societatii civile inca din 2006, iar Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1654 ori