Cum si-ar putea dubla Hidroelectrica valoarea de piata in 2013

Vineri, 24 August 2012, ora 12:07
1834 citiri
Cum si-ar putea dubla Hidroelectrica valoarea de piata in 2013
Remus Borza

Hidroelectrica ar putea ajunge la o valoare de piata de sase miliarde de euro dupa iesirea din insolventa, fata de 3,5 miliarde la cat este evaluata acum. Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a explicat cum.

Cel mai mare producator de energie din Romania va fi scapat de influenta factorului politic si va fi un exemplu de restructurare si pentru celelalte mari companii de stat, care sunt sufocate de contracte ineficiente, care le forteaza sa vanda la preturi foarte mici sau sa cumpere la preturi supradimensionate, a declarat Remus Borza, pentru Ziarul Financiar.

El spune ca Hidroelectrica ar putea obtine inca de anul viitor un profit de 100 de milioane de euro, dupa ce in 2011 inregistra o pierdere de 25 de milioane de euro.

Pierderile suferite de Hidroelectrica in urma contractelor paguboase semnate cu "baietii destepti" au insumat 1,1 miliarde de euro in perioada 2006 - 2012, iar optimismul lui Borza nu este impartasit si de catre Hidrosind, Federatia sindicala a Hidroelectrica, pentru care compania s-ar putea indrepta spre faliment, nu spre iesirea din insolventa.

Citeste si - Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 miliarde de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"

Potrivit reprezentantului administratorului judiciar, in patrimoniul Hidroelectrica va aparea suma de 750 de milioane de lei anual, doar din denuntarea contractelor denuntate. In ceea ce priveste celelalte patru contracte ramase, cu Alro, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica, si aici se vor obtine venituri suplimentare. In total, veniturile supliementare vor ajunge la 180 de milioane de euro anul viitor.

Si tot la capitolul renegociere, Hidroelectrica a reactualizat conditiile a peste 200 de contracte la nivelul tuturor sucursalelor, reusind sa obtina discount-uri intre 10% si 33%. Pana in prezent, au fost realizate reduceri de costuri in valoare de 90 de milioane de euro.

Hidroelectrica va iesi din insolventa, cel mai probabil in jurul lunii iunie 2013, potrivit lui Borza, in ciuda optimismuliu afisat de premierul Victor Ponta, care estima un termen mult mai apropiat, septembrie, octombrie, anul acesta.

Citeste si - Hidroelectrica: Capitolul contractelor paguboase, inchis. Cand iese din insolventa?

Hidroelectrica a intrat in insolventa din cauza vanzarilor de energie catre "baietii destepti", managementului deficitar, investitiilor neperformante si secetei prelungite, dar si a altor factori, potrivit raportului administratorului judiciar al companiei, Euro Insol.

Potrivit raportului, ponderea salariului de baza pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe salariat, iar diferenta de 59% este reprezentata de sporuri si indemnizatii.

Salariul mediu pe angajat in Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariatii companiei beneficiaza de 70 de tipuri de indemnizatii, prime jubiliare si alte beneficii, care acopera 59% din totalul veniturilor, fiind o situatie "atipica", potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica.

Cheltuielile cu personalul Hidroelectrica bugetate pentru acest an se ridica la 461,5 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult fata de anul 2011, potrivit raportului elaborat de Euro Insol.

Citeste si - Euro Insol: Hidroelectrica are prea multi angajati

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Remus Borza Hidroelectrica, #iesire insolventa Hidroelectrica, #valoare piata Hidroelectrica, #profit Hidroelectrica 2013 , #Management