Chitoiu, despre Hidroelectrica: Vor urma si alte denuntari de contracte directe

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 09:15
1345 citiri
Chitoiu, despre Hidroelectrica: Vor urma si alte denuntari de contracte directe

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a dat asigurari in CSAT ca nu vor fi instrainate active ale Sistemului Energetic National si nici nu vor fi vandute actiuni Hidroelectrica decat in conditiile asumate cu FMI, anuntand totodata ca vor fi denuntate si alte contracte directe incheiate de companie.

Informatiile au fost transmise printr-un comunicat al Adminsitratiei Prezidentiale privind sedinta de joi a CSAT, care a avut ca tema, printre alte, situatia juridica si economica a Hidroelectrica.

Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

"S-a constatat ca societatea era in stare de insolventa inca de la sfarsitul anului 2010, situatie provocata, in principal, de contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice care au avut drept consecinta pagubirea societatii in perioada 2006 - 31 mai 2012 cu suma de 4,5 miliarde de lei, aproximativ 1,2-1,3 miliarde de euro. Au fost prezentate masuri intreprinse de noua conducere a Ministerului Economiei si de Guvern pentru redresarea societatii, in sensul cresterii eficientei energetice si economice in producerea de energie electrica", se arata in comunicat.

Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anuntat ca vrea sa gaseasca solutii amiabile privind aceste contracte, prin discutii cu beneficiarii acordurilor, mentionand insa ca, daca acestia nu vor accepta noile conditii, contractele vor fi denuntate.

Unul dintre contracte, cel al Euro-P.E.C. Galati, a fost denuntat la finele lunii iunie, din cauza datoriilor, de 37,8 milioane de lei. Contractul a provocat Hidroelectrica pierderi de 118,5 milioane lei.

"Se anticipeaza ca, in cursul saptamanii 16-22 iulie 2012, vor fi denuntate contracte si cu alte societati comerciale. In acest mod, se va putea intra in legalitate in privinta procedeelor utilizate de Hidroelectrica pentru comercializarea energiei electrice pe piata concurentiala, prin OPCOM", se mai arata in comunicatul citat.

Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei, iar autoritatile s-au angajat in relatia cu FMI sa vanda pe bursa 10% din actiunile companiei.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#denuntari contracte Hidroelectrica, #Chitoiu contracte Hidroelectrica, #vanzare actiuni Hidroelectrica , #Management