Borza: Orice atac impotriva Hidroelectrica, e un atac impotriva statului roman

Marti, 14 August 2012, ora 11:45
1367 citiri
Borza: Orice atac impotriva Hidroelectrica, e un atac impotriva statului roman

Orice atac din partea oricarei institutii financiare indreptat impotriva Hidroelectrica va fi sanctionat ca un atac impotriva statului roman, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Remus Borza, coordonator al administratorului judiciar al Hidroelectrica.

"Orice atac din partea oricarei institutii financiare indreptat impotriva Hidroelectrica va fi sanctionat ca un atac impotriva statului roman pentru ca societatea este o companie de stat si una strategica, nu numai pentru Sistemul Energetic National ci si pentru intreaga Romanie. Nu vom vom permite acest lucru niciunei banci cata vreme bancile au avut in toti acesti ani o relatie castigatoare cu Hidroelectrica. Bancile au castigat sute de milioane de euro din relatia cu Hidroelectrica si in continuare asigur bancile ca vor castiga la fel de mult si pe viitor pentru ca este o mare nevoie de finantare a marilor proiecte de infrastructura si de investitii pe care Hidroelectrica nu poate sa le sustina si de aceea vom apela la credite", a spus Borza.

Acesta a precizat ca de la deschiderea procedurii de insolventa, la 20 iunie 2012, si pana in prezent, Hidroelectrica a platit bancilor rambursari, rate si comisioane de 33,7 milioane de euro, ceea ce ar trebui sa ofere credibilitate in fata institutiilor bancare.

"Bancile vor trebui sa aiba in continuare incredere in Hidroelectrica pentru ca este un partener onest, nu a tradat niciodata bancile si de aceea acestea ar trebui sa fie mai rezonabile, iar in momentul de fata sunt. Daca la inceput multe banci ne amenintau cu ruperea contractelor de finantare sau cu denuntarea acestor contracte, evident ca acest lucru nu se mai poate, legal, intampla dupa deschiderea procedurii de insolventa", a explicat administratorul judiciar.

Borza a dat exemplul bancii elvetiene UBS, care in urma cu doua saptamani a denuntat unilateral contractul si a cerut rambursarea anticipata a creditului, cu atat mai mult cu cat creditul era garantat de stat. "Noi am platit din resurse proprii rata de 4,3 milioane de franci elvetieni, echivalentul a 3,8 milioane de euro si nu s-a pus in discutie executarea scrisorii de garantie emisa de staul roman", a adaugat Remus Borza.

In opinia acestuia, indicatorii Hidroelectrica nu sunt deloc bancabili, acesta fiind de fapt si motivul pentru care volumul creditelor s-a redus substantial in ultimii ani.

"Expunerea bancilor este destul de mare, undeva la 700 de milioane de euro, daca punem la socoteala si cele doua banci, BERD si BIRD. O societate in insolventa si cu datorii de 1,1 miliarde de euro este putin tentanta pentru banci, chiar daca vorbim de unii dintre cei mai mari operatori economici din Romania cu active evaluate la 4,7 miliarde de euro. Niciun un activ al companiei nu este grevat de sarcini, nu este ipotecat sau gajat si nici nu va fi in perioada in care Hidroelectrica va fi supusa insolventei.

Noi am atenuat acea panica generalizata la nivelul sistemului bancar, avem intalniri saptamanale cu bancile in fiecare joi, in care informam despre toate masurile implementate de administrator si de evolutia soldului si al disponibilului", a adaugat Remus Borza.

Hidroelectrica: Capitolul contractelor paguboase, inchis. Cand iese din insolventa?

Hidroelectrica reduce livrarile pe piata reglementata, din septembrie

Euro Insol: Profitul Hidroelectrica va creste de peste 50 de ori in 2013

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Remus Borza Hidroelectrica, #insolventa Hidroelectrica, #atac Hidroelectrica , #Management