Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"

Vineri, 17 August 2012, ora 10:08
2424 citiri
Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"

Contractele cu "baietii destepti" au prejudiciat Hidroelectrica cu 1,1 miliarde de euro, doar in ultimii sase ani, potrivit lui Remus Borza, reprezentatul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, care a prezentat, vineri, raportul privind cauzele si imprejurarile care au condus la insolventa companiei de stat, Hidroelectrica.

Raportul cuprinde 479 pagini si a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti in data de 16 august 2012. Business24 va prezinta principalele declaratii ale lui Remus Borza, cu privire la acest raport:

- Salariul mediu al angajatilor Hidroelectrica este de 1.643 de euro, din care 59% sunt indemnizati, prime jubilare si alte beneficii.

"Contractul colectiv de munca in Hidroelectrica (...) are multe anomalii, este impovarator pentru indicatorii financiari ai companiei si incurajeaza nemunca", a spus Borza.

Salariul mediu la Hidroelectrica: 1643 euro. Exista 70 de tipuri de prime si beneficii

Cateva dintre cheltuielile atipice ale companiei: 30 de milioane de lei pentru prime de vacanta, 21 milioane de lei pentru deplasarile personalului spre si dinspre locul de munca, 13 milioane lei pentru diurne, 18 milioane de lei pentru sporuri de fidelitate si prime si 31 milioane de lei prime de vechime.

- Managementul Hidroelectrica a denaturat indicatorii financiari ai companiei in raportul anual pe 2011. Anul trecut, Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de 109 milioane lei (143 milioane lei daca se ia in calcul si cheltuiala cu impozitul pe profit) si nu un profit de sase milioane lei.

Compania nu a inregistrat in contabilitate o cheltuiala cu provizionarea unei creante la CET Brasov, care a intrat in insolventa in 2011 si nu a inregistrat amortizari de 138 milioane lei, astfel ca a ajuns sa plateasca un impozit pe profit de 83,7% (cota de impozit este de 16%), din cauza unor cheltuieli nedeductibile.

Astfel, profitul brut a fost de 39,609 milioane lei, iar cheltuielile nedeductibile din punct de vedere fiscal au fost de 186,961 milioane lei, iar profitul impozabil a fost de 217,715 milioane lei, de unde rezulta un impozit pe profit calculat de 34,834 milioane lei.

- Asistam la un fenomen paranormal. In noiembrie 2011, cand ANRE a fixat cotele de participare ale fiecarui producator pe piata reglementata si pretul de achizitie, Hidroelectrica se afla in forta majora, activata pe 3 septembrie 2011. Se cunosteau prognozele si pe 2012, un an secetos, iar efectul secetei este o productie mult mai mica. Asa se intampla ca, fata de o productie estimata de 15,6 TW in 2012, Hidroelectrica va realiza doar 13 TW, un minim istoric. Cu toate astea, ANRE a suplimentat cota Hidroelectrica in piata reglementata si a diminuat pretul de achizitie.

ANRE a facut o mare eroare, pentru ca 71 de lei inseamna ceva mai putin de jumatate, doar 57% din pretul de cost.

- Pe perioada insolventei, astfel de contracte nu vor mai fi permise. Sper ca si cei care vor veni dupa noi, sa adopte aceeasi masura.

- O a doua cauza (n.r. pentru intrarea in insolventa) consta in achizitionarea de catre Hidroelectrica a unor cantitati mari de energie de la alti producatori. Legea 85 ne obliga sa facem o radiografie a indicatorilor financiari pe anii trecuti. In aceasta perioada compania a achizitionat de la producatori termo o cantitate de 10,46 TW energie. Sigur ca aceasta energie a fost achizitionata la un pret mult mai mare, decat cel la care Hidroelectrica vindea in cadrul contractelor bilaterale. Diferenta dintre pretul de achizitie si pretul de revanzare inseamna o pierdere de 132 milioane de euro.

Hidroelectrica a fost nevoita sa incheie astfel de contracte de intrajutorare cu producatorii termo din cauza clauzei de forta majora, la care a platit un pret mai mare decat vindea pe piata reglementata sau in contractele bilaterale. In 2010, cand productia a fost foarte buna, Hidroelectrica a cumparat totusi 3TW.

- Toti agentii economici sunt obligati sa isi ia energia de pe aceste piete transparente. Legea interzice producatorilor, fie ca e vorba de Hidroelectrica sau de altele, sa incheie contracte bilaterale.

- Asadar, denuntarea acestor sase contracte bilaterale a fost o masura echitabila, la fel si renegociera celor patru contracte. Aceasta masura a adus companiei venituri suplimentare extrabugetate. Doar pe primele sapte luni din 2012, a obtinut 94 milioane de lei, in urma majorarilor de pret si a platilor retroactive si a diferentelor.

- Denuntand cele sase contracte din 10, am disponibilizat 7,5 TW. Daca i-am valorifica pe piatam la un pret mediu de 150 de lei/MW, in perioada care ar fi ramas pana la expirarea acestor contracte, in 2018, am genera venituri suplimentare de aproape 1,1 miliarde de euro.

- Daca la inceput, aceste contracte au fost benefice Hidroelectrica, in sensul ca cel putin intre 2003-2004 pretul era net superior celui de pe piata reglementata, nu mai putem spune acelasi lucru incepand cu 2004 si mai ales in 2006. De cand au devenit operationale si functionale cele doua piete concurentiale, aceste contracte au prejudiciat Hidroelectrica 1,1 miliarde euro doar in ultimii sase ani.

- Pierderile totale si veniturile neincasate din ultimii sase ani insumeaza trei miliarde de euro, din care 1,1 miliarde de euro se datoreaza contractelor paguboase.

- Indiscutabil, una din cauzele majore care au generat starea de insolventa sunt aceste 10 contracte cu baietii destepti.

Hidroelectrica si-a solicitat insolventa in data de 15 iunie 2012. Solicitarea a venit in contextul unor rezultate financiare ingrijoratoare. Potrivit bilantului companiei, profitul a scazut in 2011 de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, iar veniturile au coborat de la 3,41 miliarde lei, la 3,18 miliarde lei.

Borza: Orice atac impotriva Hidroelectrica, e un atac impotriva statului roman

In 2011, Hidroelectrica a livrat "baietilor destepti" energie in valoare de 1,52 miliarde de lei, cu 300 milioane de lei mai putin decat in anul precedent. Contractele bilaterale paguboase reprezitna aproximativ jumatate din vanzarile companiei de stat pe intreg parcursul anului.

Datoriile companiei pe termen scurt au urcat de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, iar cele pe termen lung au crescut cu peste 200 milioane de lei, la 1,5 miliarde lei.

Hidroelectrica nu-si poate sustine, in prezent, investitiile asumate

Sase contracte denuntate, patru pastrate

Desi numeroase voci sustineau ca Hidroelectrica va iesi din insolventa in aceasta toamna, Remus Borza, administratorul judiciar al companiei de stat, a anuntat luni ca acest lucru nu este fi posibil, ci abia in vara anului viitor, denuntarea contractelor paguboase fiind doar primul pas pentru eficientizarea companiei.

Dupa intrarea in insolventa, administratorul judiciar a anuntat ca urmeaza sa renegocieze zece contracte incheiate cu "baietii destepti". In urma discutiilor, au fost denuntate sase dintre acestea, primele trei fiind cu Euro P.E.C., EFT AG si EFT Romania. Apoi, s-a anuntat si denuntarea contractelor cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries si Energy Holding din cauza neintelegerilor privind perioada contractuala.

Contractul cu Electromagnetica a fost renegociat, acestia urmand sa plateasca 198,6 lei/MWh in loc de 140,2 lei/MWh. Elsid si Electrocarbon au renegociat contractele, care vor expira la finalul lunii martie 2013. In privinta acestora s-a convenit un pret fix, care se va aplica retroactiv si pentru primele sapte luni ale anului.

Cel mai mare contract al Hidroelectrica, semnat cu Alro Slatina, a fost, de asemenea, renegociat. Reprezentantii producatorului de aluminiu au cazut de acord asupra unui pret maxim de 216 lei/MWh si unul minim de 180 de lei/MWh, care va fi aplicat din 2013. Pentru 2012, Alro Slatina va plati intre 174 lei/MWh si 184 lei/MWh, in functie de cotatia aluminiului la bursa londoneza.

Hidroelectrica: Capitolul contractelor paguboase, inchis. Cand iese din insolventa?

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Hidroelectrica Remus Borza conferinta, #Hidroelectrica cauze insolventa, #Remus Borza conferinta presa , #Management