Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Borza: ANRE sa plateasca pierderile Hidroelectrica de 290 milioane de lei!

Borza: ANRE sa plateasca pierderile Hidroelectrica de 290 milioane de lei!


Vanzarile de energie pe piata reglementata la preturile stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au adus companiei Hidroelectrica pierderi de 290 milioane lei, iar ANRE trebuie sa acopere aceste diferente de pret.

Practic, ANRE ar trebui sa accepte majorari ale preturilor la energie electrica, dar acestea pot avea loc anul urmator, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, Remus Borza, reprezentantul companiei Euro Insolv, administratorul judiciar al producatorului de energie, scrie Agerpres.

Pretul stabilit de ANRE pentru energia electrica livrata de Hidroelectrica pe piata reglementata pentru 2012 a scazut semnificativ, de la 98,4 lei/MWh la doar 72,27 lei/MWh in conditiile in care costul bugetat este de 125 lei/MWh. Astfel diferenta de 52,73 lei/MWh trebuie acoperita de ANRE.

"Cu toate ca elementele de mai sus, prin ele insele erau de natura a dezechilibra grav activitatea societatii si situatia sa patrimoniala, ANRE suplimenteaza cantitatea de energie electrica pe care Hidroelectrica este obligata sa o livreze pe piata reglementata in anul 2012, de la 4,5 la 5,5 Twh, ceea ce, la un pret de 72,27 lei/Mwh si un cost de 125 lei/Mwh conduce la o pierdere programata de circa 290 milioane lei. (...) Diferenta negativa dintre costul de productie si pretul energiei electrice in piata reglementata, coroborat cu obligarea Hidroelectrica de a achizitiona energie scumpa de pe piata libera pentru a o revinde la pretul stabilit de ANRE sub valoarea costului de productie, reprezinta una dintre cauzele esentiale ale dezechilibrului patrimoniului debitoarei", a declarat Borza.

Conform acestuia, deciziile ANRE au contribuit direct la deteriorarea rapida si sigura a indicatorilor financiari ai Hidroelectrica.

Salariul mediu la Hidroelectrica: 1643 euro. Exista 70 de tipuri de prime si beneficii

Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1071 ori