Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Euro Insol a denuntat un contract de 71,5 milioane euro al Hidroelectrica cu Andritz Hydro Austria

Euro Insol a denuntat un contract de 71,5 milioane euro al Hidroelectrica cu Andritz Hydro Austria


Firma Euro Insol, aministratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat saptamana trecuta actele aditionale la un contract de 71,5 milioane de euro incheiat intre compania de stat cu Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogosu de pe Dunare.

"Prin denuntarea actelor aditionale pentru retehnologizarea centralei Gogosu, administratorul judiciar urmareste realizarea lucrarilor, la preturi competitive, obtinute prin licitatie publica deschisa cu participare internationala, dupa ce valoarea actualizata a contractului, impreuna cu lucrarile suplimentare preconizate pentru garantarea parametrilor energetici si de functionare, a crescut de la 54,5 milioane de euro la 71,5 milioane euro, in baza unui artificiu de calcul contractual care nu tine cont de evolutia preturilor la nivel mondial pentru astfel de servicii, care in ultimii 10 ani au scazut, nu au crescut", se spune intr-un comunicat transmis de Hidroelectrica.

Potrivit Euro Insol, Andritz Hydro a obtinut constant din 1997 contracte in valoare totalla de peste 900 milioane de euro cu incredintare directa din partea Hidroelectrica pentru retehnologizarea mai multor hidrocentrale.

Andritz Hydro face parte din grupul austriac Andritz, furnizor de tehnologie pentru unitati de productie a electricitatii.

"Timp de 15 ani toate retehnologizarile mari la Hidroelectrica s-au dat cu incredintare directa si aceluiasi consortiu de firme Voith-Andritz. N-or fi singurii pe lumea asta priceputi la retehnologizari. Sa-i lasam si pe altii sa se afirme", a declarat, in comunicat, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza.

Borza a adaugat ca de acum inainte toate lucrarile de retehnologizare ale Hidroelectrica vor fi atribuite prin licitatii internationale prin proceduri transparente si competitive.

Totodata, Euro Insol a reluat "de la zero", in luna ianaurie, o licitatie de 136 milioane de euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida (judetul Neamt), potrivit lui Borza.

Hidroelectrica, companie controlata de stat prin Ministerul Economiei, a intrat in insolventa la jumatate anului 2012.

Compania opereaza 273 de hidrocentrale si statii de pompare care cumuleaza o putere instalata de aproape 6.500 MW, fiind unul dintre cei mai mari producatori de electricitate din Romania.

Euro Insol anunta in decembrie 2012 ca, in urma unor negocieri cu consortiul Voith Hydro - Andritz Hydro, a obtinut reducerea cu 20 milioane euro a sumei cu care cele doua firme s-au inscris la masa credala.

Asocierea Voith-Andritz este cel mai mare creditor chirografar al Hidroelectrica.

Fondul de investitii Carlyle Europe detine 33,5% din capitalul grupului Andritz, potrivit datelor bursei din Viena. Printre actionarii Andritz se mai numara Certus (21,2%), Streubesitz (15,4%), UIAG (11,2%), GE Capital (6,9%), Deutsche Beteiligungs (6,9%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1405 ori