Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Contractele Hidroelectrica cu Alro si ArcelorMittal nu sunt ajutor de stat, sustine Chiritoiu

Contractele Hidroelectrica cu Alro si ArcelorMittal nu sunt ajutor de stat, sustine Chiritoiu


Contractele incheiate de Hidroelectrica cu Alro si ArcelorMittal nu reprezinta ajutor de stat, ci sunt contracte comerciale normale, a declarat, sambata, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Comisia Europeana a declansat in urma cu doi ani mai multe investigatii privind contractele Hidroelectrica incheiate cu marii consumatori de energie, respectiv Alro Slatina si ArcelorMittal Galati, si cu traderii de energie, asa-numitii 'baieti destepti'.

"Vom transmite Comisiei Europene punctul de vedere al statului roman, respectiv ca, in opinia noastra, contractele cu Alro si ArcelorMittal nu reprezinta ajutor de stat, ci sunt contracte comerciale normale. In ceea ce priveste Alro, este un contract pe termen mediu si lung, cu o formula de calcul care tine cont de preturile internationale, ceea ce este un mecanism normal, aplicat si in alte tari. Celalalt contract, cel cu ArcelorMittal, este un contract incheiat pe bursa de energie OPCOM, in mod transparent", a precizat Chiritoiu.

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste contractele incheiate de Hidroelectrica cu traderii de energie, statul roman s-a abtinut.

"Ministerul Economiei, dupa ce s-a consultat cu noi (cu Consiliul Concurentei - n.r.), a decis sa se abtina. Noi nu suntem obligati sa le raspundem, Comisia trage propriile concluzii", a mai spus Chiritoiu.

Comisia Europeana a declansat aceste investigatii in urma unor plangeri depuse la Bruxelles de Fondul Proprietatea, actionar minoritar la Hidroelectrica. Intre timp, Hidroelectrica a intrat in insolventa, iar contractele cu traderii au fost denuntate in vara anului trecut. Contractul cu Alro prevede plata unui pret la energie in functie de cotatiile internationale ale aluminiului la Bursa de Metale de la Londra.

Totodata, contractele cu ArcelorMittal Galati, care au fost valabile in 2010 si 2011, au fost incheiate pe bursa de energie OPCOM in conditii contestate de restul participantilor la piata: ArcelorMittal a depus o solicitare de a cumpara energie la un pret atat de mic, incat doar Hidroelectrica putea sa ii furnizeze electricitate in aceste conditii. Pretul era cu 25% mai mic decat media pietei.

In decembrie 2010, cand a fost incheiat contractul pentru anul 2011, pe langa oferta de cumparare a ArcelorMittal pe bursa mai erau si alte solicitari de cumparare de energie din partea altor companii, la preturi mai bune, la care, daca Hidroelectrica ar fi raspuns, ar fi avut un castig mai mare. Restul participantilor la piata au acuzat faptul ca aceasta tranzactie, desi efectuata pe bursa, a fost decisa inainte.

Oficialii Ministerului Economiei declarau, la acea data, ca aceasta tranzactie a avut si o componenta sociala, in conditiile in care combinatul din Galati are peste 8.000 de angajati, iar costurile ArcelorMittal cu energia sunt foarte mari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1335 ori