Xerox cumpara Affiliated Computere Services pentru 6 mld. $

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 22:25
1440 citiri
Xerox cumpara Affiliated Computere Services pentru 6 mld. $

Inventatorii copiatorului laser si una din cele mai mari companii din industria imprimarii, Xerox, a anuntat ca intentioneaza sa cumpere compania de servicii IT Affiliated Computer Services pentru suma de 6 miliarde de dolari, intrand astfel in competitie directa cu IBM si Hewlett Packard, liderii acestei industrii la ora actuala.

Printre marile companii de servicii IT care nu au fost deocamdata tinta unor astfel de preluari se numara Computer Sciences Corp., Accenture si Hewitt Associates. Hewlett Packard a cumparat anul trecut pentru aproape 14 miliarde de dolari.

Dell, al doilea jucator la nivel mondial in industria computerelor, a cumparat saptamana trecuta Perot Systems pentru 4 miliarde de dolari, intrand de asemenea pe acest segment. Analistii spun ca toti vanzatorii de hardware, afectati de criza economica, se orienteaza spre industria mai profitabila a serviciilor.

IBM a dat tonul spre acest domeniu, intrarea pe segmentul serviciilor fiind definitiva odata cu vanzarea diviziei de computere spre Lenovo.

Companiile din servicii au contracte pe termen lung si aduc beneficii companiilor si pe timp de criza, astfel ca afacerile au crescut constant. Se pare ca majoritatea companiilor hardware au nevoie sa se mute spre zona serviciilor pentru a compensa ieftinirea componentelor si vanzarile reduse de criza economica actuala.

Tonul a fost dat de mai bine de zece ani de International Business Machines (IBM), care prin achizitii si dezvoltari este acum numarul unu mondial pe servicii IT si continua sa creasca. La IBM profitabilitatea creste chiar daca incasarile s-au mai redus.

"Companiile din IT incearca sa reproduca acum modelul de business al IBM", spun analistii industriei. "Este un model de succes si de aceea este acum copiat", a explicat specialistul.

Industria IT ar putea cunoaste anul acesta o scadere a veniturilor de circa opt procente conform Goldman Sachs. Companiile au taiat bugetele IT pe masura ce s-au resimtit efectele crizei economice mondiale. Cele mai mari reduceri au fost la achizitia de hardware, spun specialistii.

Achizitia facuta de Xerox ajuta compania americana sa isi tripleze veniturile din servicii IT, pentru ca avea deja o divizie care oferea consultanta si managementul printarii. La nivel anual, veniturile din servicii IT vor fi de 10 miliarde de dolari in urmatorul an.

Compania Affiliated Computer Services are o serie de domenii in care este lider de piata, precum solutia de colectare a taxelor E-ZPass, dar si un sistem destinat studentilor americani.

Industria de servicii este estimata la circa 150 de miliarde de dolari pe an, iar compania cumparat de Xerox are 90% din noile contracte semnate in Business Process Outsourcing, ramura cea mai dinamica a industriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#affiliated, #computere, #services, #xerox , #stiri Hewlett Packard