Revenirea lui Michael Dell incepe sa dea roade

Vineri, 30 Noiembrie 2007, ora 23:11
997 citiri
Revenirea lui Michael Dell incepe sa dea roade

Dupa un an extrem de dificil in care pierduse locul unu la nivel mondial in fata Hewlett-Packard, Dell pare sa isi revina, dupa ce fondatorul companiei, Michael Dell, a revenit la conducerea executiva a firmei.Dupa ce a preluat fraiele companiei de la fostul sau preferat, Kevin Rollins, care a dus afacerea la vale si acum s-a pensionat fortat, Michael Dell a reusit sa anunte pe trimestrul trei al 2007 o crestere a veniturilor cu 27%, ajungand la o suma comparabila cu rezultate de acum 2 ani, circa 15,6 miliarde de dolari. Cresterea profitului net a fost relativ similara, de la 601 milioane de dolari in trimestrul trei anul trecut, la 766 milioane de dolari anul acesta.

Dell se apropie de finalul anchetei privind umflarea rezultatelor financiare, o practica raspandita, folosita si de Enron, WorldCom si alte companii. Se pare ca fostul CEO, Kevin Rollins, nu era strain de aceste practici. Aproape timp de trei ani s-au comis diverse neregularitati astfel incat autoritatile de reglementare luase la ochi Dell, care a fost mult timp cel mai mare producator de PC-uri din lume.

Firmele de cercetare a pietei arata ca Dell continua sa piarda clienti in favoarea Hewllett-Packard si a altor producatori, dar rezultatele in crestere dau sperante actionarilor ca exista sanse de relansare a companiei. "Dell reuseste sa realizeze un progres solid", a spus fondatorul companiei in incercarea de a calma spiritele. Totusi, valoare titlurilor companiei la Bursa a continuat sa scada.

Dell se va focusa in viitorul apropiat pe produse consumer, pe reducerea costurilor si personalizarea produselor, inclusiv la capitolul design. Dell continua sa fie numarul unu pe piata din Statele Unite, dar veniturile au scazut cu 6% datorita ieftinirii produselor. Diviziile de servere si echipamente de stocare si-u crescut incasarile fiecare cu cate 8% fata de anul anterior.

"Suntem incantati de rezultatele pe trimestrul trei, vrem sa facem pe viitor treaba si mai buna", a declarat Donald Carty, director financiar al companiei. Pentru ca in trecut se obisnuia sa se umfle rezultatele, oficialii companiei au refuzat sa faca estimari privind trimestrul patru sau anul viitor.

Oficialul a declarat ca Dell are in conturi circa 15 miliarde de dolari cu care se vor face "investitii in sectoare strategice" ale industriei, si probabil ca se vor cumpara actiuni inapoi de la cei care vor sa scape de ele, pentru a se evita o depreciere prea mare a valorii acestora.

Dell se va orienta in perioada urmatoare spre cinci directii esentiale. Pe linga produsele consumer, o atentie deosebita va fi acordata pietelor in curs de dezvoltare, unde Dell a pierdut deja cursa in fata HP. De asemenea vanzarile se vor axa pe laptopuri in detrimentrul desktop-urilor, iar Dell va incerca sa atace segmentul IMM mai degraba decat cel a companiilor mici si medii. De asemenea companiile mari vor fi targetate cu produse speciale, spun oficialii companiei.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...