Razboi al declaratiilor intre Paris si Bruxelles

Luni, 10 Octombrie 2005, ora 06:15
861 citiri

Detonator a fost programul companiei Hewlett-Packard de restructurare a personalului sau din EuropaUn schimb dur de replici, calificat de cotidianul francez "un adevarat razboi Chirac-Barroso", are loc de cateva saptamani, detonator imediat fiind dosarul Hewlett-Packard, respectiv programul companiei americane amintite de a reduce aproximativ 6.000 de locuri de munca la filialele sale din Europa.

Numai in Franta sunt amenintati cu concedierea 1.240 de angajati, dar mai sunt vizati angajati ai filialelor aceleiasi companii din Germania si Marea Britanie. Dupa cum se stie, saptamana trecuta, sute de mii de persoane au manifestat in Franta impotriva preconizatelor concedieri.

Pe acest fond, presedintele Chirac s-a lansat intr-o serie de acuzatii deosebit de dure, la adresa politicilor sociale si economice ale institutiilor europene, acuzandu-le de dezinteres fata de soarta salariatilor din unele tari ale UE, victime ale globalizarii.

Replica Comisiei Europene a fost imediata si, potrivit observatorilor din Bruxelles, extrem de severa.

Intr-un interviu acordat cotidianului "Le Monde", presedintele Comisiei Europene l-a "pus la punct pe presedintele Chirac, acuzandu-l de "incalcarea eticii" prin atacurile la adresa institutiilor europene - din care face parte si Franta - intr-un moment in care "Europa este mai mult decat necesara". "Eu cred", mai afirma Barroso, ca "exista o etica a responsabilitatii europene care ne obliga sa explicam cetatenilor ce pot face institutiile noastre".

In context, atat Barroso, cat si purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, au tinut sa precizeze ca rolul Comisiei nu este de a interveni in politicile unei tari daca se respecta legislatia nationala.

Barroso a reamintit faptul ca a propus Frantei suport financiar din Fondul european pentru situatii speciale, destinat ameliorarii consecintelor globalizarii, in special ale delocalizarii intreprinderilor, propunere la care Parisul nu a dat inca vreun raspuns.

Parisul doreste o "abordare politica" a problemelor sociale si economice europene

Contrar politicii liberalului Barroso, au relevat diplomati francezi, citati de Reuters, presedintele Chirac invoca, de fapt, o chestiune de principiu, aceea a necesitatii ca UE sa aiba o "abordare politica" fata de aspectele sociale si economice europene, abordare care sa implice interventia ei in situatii ca cea creata de compania Hewlett-Packard.

De aceea, au mai subliniat sursele amintite, "Parisul sugereaza o examinare coordonata a proiectelor europene in plan social, un dialog cu Hewlett-Packard, precum si o analiza asupra modalitatilor de a determina cresterea atractivitatii teritoriului european pentru marile companii internationale. (...)

Nu cerem Comisiei Europene sa se substituie statelor, sa-si depaseasca atributiile, ci sa reuneasca statele care trec prin dificultati comune, pentru a decide ce au de facut in cazul in care un grup international decide un plan social cu efecte la nivel european". Este vorba, de fapt, de modelul social european in conditiile globalizarii, ce va trebui luat in discutie la Summit-ul european de la 27-28 octombrie.

Maria Cora

Curierul National