Povestea "samuraiului din Silicon Valley": cum a construit seful Oracle un imperiu

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 10:26
2843 citiri
Povestea "samuraiului din Silicon Valley": cum a construit seful Oracle un imperiu

Larry Ellison a transformat Oracle intr-un gigant al IT-ului mondial, prin forta vointei sale. Aceeasi vointa a fost aproape sa-l si distruga. 

Talentul sau de vanzator care imbina cunoasterea cu agresivitatea l-a facut sa aduca clienti importanti, cand Oracle era abia la inceput, informeaza Bloomberg.

Cand compania s-a maturizat, agresivitatea vanzarilor a inceput sa dauneze companiei deoarece produsele nu se ridicau la nivelul promisiunilor.

Iata povestea de marire si decadere a "Samuraiului din Silicon Valley", care este acum pe locul 6 in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de 28 de miliarde de dolari.

Larry Ellison a pus bazele firmei Software Development Labs, investind in ea 1200 de dolari.

La inceput, nu a stiut ce directie sa-i dea companiei de software. Pana intr-o zi, cand a citit o lucrare de la IBM, despre baza de date relationala. Chiar daca IBM nu vedea potentialul acestei idei, Ellison a gasit directia de care avea nevoie.

Primul client important caruia i-a vandut o baza de date, numita Oracle Versiunea 2 a fost CIA. Motivul pentru care prima versiune a fost botezata "versiunea 2"? Nimeni nu cumpara prima versiune a unui produs.

Mai tarziu, Ellison si-a redenumit compania in Oracle, propunandu-si sa acapareze 100% din piata.

Multumita stilului "obraznic" al lui Ellison, Oracle a devenit un mare succes, fiind listata la bursa in 1986. Pachetul de actiuni detinut de fondator valora 93 de milioane de dolari.

Oferta publica initiala a Oracle a fost umbrita de cea a Microsoft, care a anuntat listarea la bursa la o zi dupa compania lui Ellison.

In 1989, Ellison a construit un sediu urias pentru Oracle, care a primit la scurt timp porecla de "Larryland".

Un an mai tarziu, Oracle  era deja in pericol, din cauza software-ului de calitate indoielnica si a agresivitatii oamenilor de vanzari.

A sasea versiunea a software-ului Oracle era plina de bug-uri, ceea ce i-a infuriat pe clienti si a dus la o scadere fulminanta a vanzarilor.

La sfarsitul anului 1990, averea lui Ellison, care a fost nevoit sa-si concedieze aproape tot managementul, scazuse cu aproape 800 milioane de dolari.

Salvarea a venit de la versiunea 7 a software-ului, mult mai buna decat cea anterioara. Oracle si-a revenit, insa Ellison vroia mai mult.

Scopul sau era sa zdrobeasca Microsoft. A vrut atat de mult sa-l prinda pe Bill Gates pe picior gresit, incat a angajat un detectiv particular care sa gaseasca informatii defaimatoare despre fondatorul Microsoft.

Pentru a bate Microsoft, Oracle a lansat calculatorul de retea fara hard disk, pentru o mai buna conectare la internet. Precursorul iPad-ului si a "cloud computing"-ului costa 500 de dolari. Vanzarile au fost slabe, iar Microsoft a castigat intrecerea.

In 1997, Ellison a fost numit director la Apple, dupe revenirea lui Steve Jobs la carma companiei. Din lipsa de timp necesar pentru a participa la intalnirile formale, seful Oracle a demisionat in 2002.

In aprilie 2009, Oracle a anuntat intentia de a cumpara Sun Microsystems, companie dorita atat de IBM cat si de Hewlett-Packard. Pe 27 ianuarie 2010, Sun a fost achizitionata de Oracle, care a platit 7,4 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ceo oracle, #larry ellison, #oracle , #stiri Hewlett Packard