Numarul PC-urilor vandute in Romania s-a diminuat cu 65,2% in T1

Joi, 16 Iulie 2009, ora 11:35
1270 citiri
Numarul PC-urilor vandute in Romania s-a diminuat cu 65,2% in T1

Numarul PC-urilor vandute in Romania s-a diminuat in primul trimestru al anului cu 65,2%, fata de intervalul similar din 2008, iar, ca valoare, piata a scazut cu 67,1%, se arata intr-un studiu realizat de International Data Corporation (IDC).

In intervalul mentionat, volumul notebook-urilor vandute in Romania a reprezentat 66,8% din total si 64,7% ca valoare. Comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, vanzarile de notebook-uri au scazut cu 45,4% in volum si cu 55,9% in valoare.

Volumul desktop-urilor s-a diminuat in primele trei luni din 2009 cu 80,5% fata de intervalul similar din anul anterior, iar valoarea segmentului a pierdut 80,4%.

Ca numar de unitati, desktop-urile au reprezentat 31,3% din total, iar ca valoare 25,4%. Serverele au reprezentat 1,9% din volumul vanzarilor de PC-uri, iar valoarea segmentului s-a apropiat de 10%.

Comparativ cu intervalul ianuarie-martie 2008, segmentul serverelor a coborat cu 62,9% ca numar de unitati si cu 63,4% ca valoare.

"Dupa scaderea accentuata din primul trimestru, in al doilea interval, piata a intrat pe un trend de stabilizare. Luna aprilie chiar a fost buna pentru piata PC-urilor. Totusi, in acest an cred ca piata PC-urilor va inregistra o scadere de 30-50%. Deocamdata este greu de estimat nivelul pietei PC-urilor, la nivelul intregului an", a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), Valentin Negoita.

El a adaugat ca, in Romania, criza financiara este dublata si de neincrederea consumatorilor in evolutia economiei.

"Asociata crizei financiare, avem si o criza de incredere. Oamenii au bani, dar ezita sa cumpere, nu stiu ce va aduce ziua de maine. 2009 este cel mai rau din ultimii zece ani", a spus Negoita.

Primele cinci pozitii in clasamentul vanzarilor, atat ca numar de unitati, cat si ca valoare, sunt ocupate de companii straine.

Astfel, compania taiwaneza Asus este prima clasata din punct de vedere al volumului, cu o cota de piata de 14,9%, dar si ca valoare, cu 15,5%.

Compania chineza Lenovo este a doua clasata, ca numar de unitati, cu 13,3%, iar ca valoare ocupa locul al patrulea, cu o cota de 10,9%.

Acer este al treilea clasat, in functie de numarul de unitati, cu 10,8% din piata, si al cincilea clasat, cu 8,8%, ca valoare.

Concernul american Hewlett-Packard a avut, in primul trimestru al anului, al patrulea volum al vanzarilor, respectiv 10,5%, iar ca valoare, a fost al doilea clasat, cu 12,9%.

Locul al cincilea, ca numar de unitati vandute, apartine companiei germano-japoneze Fujitsu-Siemens, cu 9,4%, iar ca valoare a ocupat locul al treilea, cu 12,4%.

Pe segmentul procesoarelor, Intel a ocupat primul loc, in ianuarie-martie, cu 87,8% din numarul total de unitati vandute si cu 91,4% ca valoare, iar AMD, al doilea mare concurent, a avut cote de 12,2%, respectiv 8,6%.

Segmentele firmelor mici si al utilizatorilor casnici au fost principala destinatie a PC-urilor vandute in Romania in primele trei luni, cu 30,5%, respectiv 30,4% ca volum si de 29,3%, respectiv 25,6% ca valoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii, #criza, #diminuare, #notebook, #pc, #volum , #stiri Hewlett Packard