Laptopurile ieftine si software-ul gratuit, preferate de consumatori

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 03:45
1860 citiri
Laptopurile ieftine si software-ul gratuit, preferate de consumatori

Laptopurile ieftine, de 200 de dolari, numite netbook-uri, si solutiile software gratuite musca din ce in ce mai tare din profiturile gigantilor IT.

Ceea ce s-a intamplat in lumea internetului la inceputul anilor 2000, cand firme mai mici - pe acea vreme - gen Google si Salesforce.com au "luat fata" companiilor consacrate precum Sun Microsystems si America Online, se intampla, in acest moment si in lumea hardware-ului si software-ului, relateaza The International Herald Tribune.

De obicei foarte optimist, Steve Ballmer, directorul exectiv al Microsoft, a recunoscut deficientele sistemului de afaceri practicat de companiile foarte mari, cand a anuntat conedieri masive saptamana trecuta. "Modelul nostru nu este adaptat unei reveniri rapide. La noi, lucrurile intai scad, apoi se reseteaza," a spus el.

Studiile de piata arata ca o mare parte din consumatori sunt pregatiti sa renunte la computerele de tip desktop, in favoarea notebook-urilor. Analisti estimeaza ca vanzarile de PC-uri sa scada in 2009, pentru doar a doua oara in ultimele doua decenii, desktopurile avand caderi mai rapide decat in 2007 si 2008.

Potrivit analistilor de la Gartner, livrarea de netbook-uri a crescut la 4,4 milioane de unitati in al treilea trimestru din 2008, de la 500.000 de unitati in primul trimestru al anului 2007. Numarul vanzarilor de netbook-uri ar putea sa se dubleze, in acest an, in ciuda crizei mondiale.

Printre companiile mari care au ratat primul val de netbook-uri, prin urmare au avut vanzari mai mici decat se asteptau, se numara Hewlett-Packard si Dell. In schimb, producatorii mai mici, gen Acer din Taiwan, a reusit sa ajunga pe locul al treilea in clasamentul producatorilor de computere, danda-o la o parte pe Apple.

Pe partea de servicii si software, utilizatorii au inceput sa renunte la liniile telefonice fixe, in favoarea telefonului mobil sau a serviciului de telefonie prin internet Skype. De asemenea, Microsoft a inceput sa piarda cota de piata, clientii orientandu-se spre programul de operare gratuit Linux.

 

sursa: ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Ce vor oferi noile procesoare AMD Ryzen 9000
Ce vor oferi noile procesoare AMD Ryzen 9000
Procesoarele AMD Ryzen 9000 "Granite Ridge" Zen 5, așteptate să fie lansate la Computex 2024, promit o revoluție în performanța desktopurilor, potrivit ultimelor rapoarte. Unul dintre cele...
#companii, #gratuit, #internet, #laptop, #softaware , #stiri Hewlett Packard