Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inflorirea tehnologica a Europei de est

Inflorirea tehnologica a Europei de est

In aceasta privinta, industria software a Romaniei nici ca s-ar putea descurca mai bine. Firme straine ca Microsoft, Alcatel si Hewlett-Packard dau buzna, atrase de programatorii ieftini, priceputi si multilingvi si de apropierea de Europa bogata. Face parte din inflorirea mai ampla, care se intinde de la bine-cunoscutele zone fierbinti cum este Estonia (caminul Skype) pana la Belarusul autocrat.

Cornelius Brody de la iQuest, care scrie software pentru companii intre care Virgin Atlantic si Lloyd's din Londra, angajeaza acum 160 de persoane, la zece ani de cand se afla in Romania. El elogiaza "multilingvismul, multiculturalismul si mentalitatea de orientare occidentala" din zona nordica a Romaniei, care a facut parte din Imperiul austro-ungar. Dar afacerile devin mai dificile. Salariile programatorilor sai sunt acum de 50% din nivelurile occidentale si cresc cu nu mai putin de 20% pe an. Cand reducerea fata de nivelul salarial occidental scade la aproximativ un sfert, nu prea mai merita sa treci granita, remarca el.

Presiunile sunt obisnuite in intreaga regiune. In ultimul deceniu, firmele straine au pus mana pe lucratori cu excelente abilitati matematice si de programare, produsi de sistemul de invatamant si de penuria de hardware din perioada comunista. "Toti se confrunta cu aceeasi problema", spune Steve Keil de la Sciant, cu sediul in Bulgaria. "Cresterea investitiilor straine directe inseamna scaderea numarului programatorilor disponibili". Pentru a face fata situatiei, firma lui a transferat o parte a activitatii in Vietnam.

Zbatandu-se sa raspunda, industria software a Europei de est se confrunta cu doua teste importante. Primul este al trecerii de la delocalizarea de marja ingusta la munca de valoare mai inalta. "Cand am inceput, clientul nostru tipic era un strain care voia un lucru care sa fie ieftin", spune Pawel Zak de la IMPAQ, o infloritoare firma poloneza de soft. "Acum este o firma poloneza care vrea realizarea rapida a unui produs".

Al doilea test este obtinerea unui numar suficient de absolventi de calitate din sistemele de invatamant osificate. Natasha Starkell de la firma de consultanta Goal Europe noteaza ca Ucraina, cu o populatie de 47 de milioane de locuitori, produce 30.000 de absolventi de calculatoare pe an. Aceasta ii confera un avantaj asupra Romaniei, cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, care produce doar 8.000. Ministrul care raspunde de aceasta problema in guvernul roman, Zsolt Nagy recunoaste ca exista un punct sensibil, dar insista ca parteneriatele public-privat in domeniul educatiei vor spori capacitatea.

Totusi, pe tot cuprinsul Europei de est, invatamantul superior - aproape in totalitate de stat - s-a dovedit remarcabil de rezistent la reforma. Dna Starkell spune ca universitatile sunt conduse ca "fiefuri" in care se manifesta o puternica impotrivire fata de inovatiile precum predarea cursurilor de practicanti externi. Cererea mai mare de la absolventi tinde a duce la coruptie in privinta cerintelor la intrare sau la scaderea standardelor, in loc sa determine o imbunatatire a cursurilor.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 955 ori