HP cumpara 3Com pentru 2,7 miliarde de dolari cash

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 22:20
1571 citiri
HP cumpara 3Com pentru 2,7 miliarde de dolari cash

Cel mai mare producator de computere din lume, Hewlett Packard (HP) cumpara producatorul de echipamente de retea 3Com, un rival Cisco, pentru suma de 27 miliarde de dolari care va fi platita integral cash, scrie azi Wall Street Journal.

HP continua achizitia ultimilor jucatori de marca din industria IT care au ramas necumparati de gigantii in cautare de noi surse de venituri si care vor sa ofere totul pentru corporatiile care mai au bani de investit in tehnologie.

Rezultatele HP pe trimestrul al treilea (trimestrul patru al anului fiscal) sunt pozitive, veniturile operationale au crescut cu 11%, chiar daca incasarile sunt in scadere cu 8 procente. HP a anuntat ca veniturile pe tot anul 2009 vor fi mai mari decat se astepta initial. 3Com, o companie care acum 10 ani domina industria, a cunoscut o perioada de scadere, a intrat intr-un con de umbra.

HP considera ca produsele 3Com sunt mai performante decat echipamentele pe care deja le vinde Hewlett Packard, iar acum are o cota de piata in China de 30%, concurand mai bine cu liderul industriei, Cisco.

Achizitia continua miscarea de consolidare din industria IT, marii jucatori precum Dell, Cisco sau Oracle facand achizitii masive de miliarde de dolari in ultima perioada. Se pare ca perioada ca companiile IT ramaneau pe nise, HP doar pe computere, Cisco doar pe echipamente de retea sau Oracle doar pe baze de date.

Nevoia de a creste impinge corporatiile sa se extinda pe noi domenii, sa ofere solutii noi si sa caute posibilitatea de a oferi clientului toate produsele si serviciile de care are nevoie, pentru a elimina alti competitori.

De asemenea, marile branduri din diverse industrii se indreapta spre o competitie directa cu putini jucatori, in care fiecare supravietuitor va oferi si computere si conectica si software si servicii.
Oracle a cumparat anul aceasta Sun Microsystems, intrand practic si pe domeniul hardware dupa ce pina acum se limitase la software pentru afaceri.

Scopul achizitiei a fost sa ofere „solutii complete”. Larry Ellison, fondatorul Oracle, spune ca marile companii s-au saturat sa tot asambleze diverse tehnologii ca un puzzle si vor o singura solutie, mai accesibila si mai simplu de administrat.

Cisco se extinde spre zona de retele mobile si spre video-conferinte, zone care au crescut anul acesta, iar Dell a revenit pe piata terminalelor inteligente cu un smartphone pe platforma Google Android.

Dell a cumparat anul acesta Perot Systems pentru a intra in zona de servicii IT dominata de IBM si unde HP a intrat prin achizitia EDS. HP ofera propriile solutii de videoconferinte.

HP intentiona de mai multa vreme sa se extinda pe segmentul de echipamente networking pentru ca divizia proprie, ProCurve a cam batut pasul pe loc. Wall Street Journal sustine ca HP a negociat achizita Brocade Communications, dar negocierile au esuat.

3Com e un jucator mai mic, in ultimul an fiscal a avut venituri de 1,32 miluiarde de dolari. Compania a fost la un pas sa fie cumparat de Huawei si Bain Capital, dar tranzactia a fost respinsa pentru ca 3Com furnizeaza echipamente guvernului federal american si agentiilor americane care s-au temut de spionajul IT din China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#3com, #hewlett, #hp, #packard , #stiri Hewlett Packard