Hitachi iese de pe piata PC-urilor

Marti, 23 Octombrie 2007, ora 16:01
1288 citiri
Hitachi iese de pe piata PC-urilor

Compania japoneza Hitachi Ltd isi va opri productia de computere personale, din cauza vanzarilor slabe din ultima vreme, relateaza Reuters. Japonezii se vor concentra, in schimb, pe productia de computere pentru media.

Hitachi, care acum 30 de ani a fost unul dintre pionierii industriei PC-urilor, nu si-a mai innoit in acest an gama de computere Prius si va inceta sa le mai fabrice, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Keisaku Shibatani. Hitachi va reduce productia de PC-uri a fabricii din Toyokawa, in centrul Japoniei, in favoarea computerelor-servere pentru afaceri.

"Vrem sa dezvoltam computere noi pentru industria media, care devine din ce in ce mai digitalizata", a spus pentru Reuters purtatorul de cuvant al Hitachi.

Compania, care produce de la reactoare nucleare la masini de spalat, intentioneaza sa isi redirectioneze resursele in sensul combaterii efectelor provocate de scaderea preturilor si de cresterea costurilor de productie.

Hitachi s-a aflat pe locul 8 pe piata de PC-uri japoneza, cu o cota de 4,5 la suta si vanzari de 580.000 de unitati livrate in anul financiar care s-a incheiat in martie, situandu-se in urma companiilor NEC, Fujitsu, Dell si Toshiba, arata datele unui sondaj al institutului de cercetare MM.

Compania intentioneaza sa se concentreze pe domeniile cu potential de dezvoltare si a vandut in aprilie actiunile detinute la Japan Servo Co. producatorului de motoare Nidec Corp. Hitachi intentioneaza sa vanda unui investitor strategic si actiunile pentru divizia de productie de hard disk-uri, aflata in pierdere, mai spune agentia Reuters.

"Producatorii japonezi de electronice se concentreaza pe lupta pentru cotele de piata locale si pierd oportunitati de dezvoltare mai profitabile in strainatate.Au realizat mult prea tarziu ca nu isi pot permite sa continuie in aceasta directie", a declarat presedintele J-Star Global, firma de consultanta in domeniul IT, Yoshihisa Toyosaki.

Compania rivala Toshiba s-a concentrat pe divizia de productie de microcipuri si energie nucleara, marind capacitatea liniilor de productie pentru cipurile NAND si investind in marca dezvoltata in unitatea Westinghouse din Statele Unite, pentru a obtine comenzi in strainatate.

Producatorii japonezi de computere precum Hitachi si NEC, au fost surclasati pe piata globala de PC-uri de catre companii precum Dell, Hewlett-Packard si Lenovo Group.

Sony intentioneaza sa vanda cele trei linii de productie de microcipuri pentru consolele PlayStation 3 companiei Toshiba pentru a scadea cheltuielile de productie aflate in crestere. Si compania Sanyo Electric intentioneaza sa renunte la unitatile neproductive si sa se concentreze pe cele profitabile, precum cele producatoare de baterii.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.