Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hewlett-Packard, in centrul unui scandal de spionaj si razbunare

Hewlett-Packard, in centrul unui scandal de spionaj si razbunare

Grupul american de firme furnizoare de solutii tehnologice Hewlett-Packard, HP, se afla in centrul unui scandal de spionaj si reglari de conturi intre membrii Consiliului sau de Administratie, scandal ce ar putea sa se incheie in justitie, transmite AFP."Credem ca s-au comis actiuni ilegale si incercam sa gasim responsabilul", a declarat pentru AFP Tom Dressler, purtatorul de cuvant al procurorului statului California, Bill Lockyer. "Ancheta noastra este in curs de desfasurare. Dupa ce adunam probele, vom vedea daca trebuie sa lansam urmariri penale", a adaugat acesta. Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al companiei, Patricia Dunn, aflata la originea unor anchete private declansate in legatura cu alti membri CA si jurnalisti, a precizat ca isi va da demisia daca aceasta actiune ii va fi solicitata de Consiliu. CA se va reuni duminica, a anuntat purtatorul de cuvant al HP, Emma Wischhusen, fara a indica ordinea de zi. Patricia Dunn este "ingrozita" de ceea ce s-a intamplat si intentioneaza sa isi prezinte scuzele jurnalistilor implicati, a adaugat Wischhusen. Mai multe ziare americane, printre care New York Times si Wall Street Journal, au notat in editiile de vineri ca jurnalistii lor au fost tinte ale spionajului in aceasta chestiune. Scandalul a iesit la iveala miercuri, cand HP a depus la SEC, organismul de control bursier american, un document potrivit caruia "dupa o serie de scurgeri de informatii despre deliberarile interne" ale CA, Patricia Dunn a decis sa declanseze o ancheta.

Aceasta a angajat, la inceputul anului 2005, o firma privata de detectivi pentru a descoperi sursa scurgerilor de informatii, care se refereau, in primul rand, la tensiunile dintre CA si directorul companiei, care era in acea perioada Carly Fiorina. Aceasta investigatie a permis identificarea responsabilului, unul dintre membrii CA, George Keyworth, care si-a recunoscut faptele in cadrul unei reuniuni din 18 mai, dar a refuzat sa isi dea demisia. Mandatul sau, insa, nu a fost reinnoit la reuniunea din 31 august.

Un alt membru CA, Thomas Perkins, si-a prezentat demisia in semn de protest fata de dezvaluirea publica a acestei chestiuni si si-a angajat un avocat, a precizat conducerea HP in document. Detectivii particulari au folosit o metoda numita "pretexting", care consta in a solicita dsfasuratoare ale convorbirilor telefonice in calitatea falsa de client al companiei. Aceasta modalitate de obtinere a informatiilor ar putea fi interzisa printr-o lege care urmeaza sa fie semnata de Arnold Schwarzenegger, guvernatorul Californiei, statul unde se afla sediul companiei. Tom Dressler a subliniat ca metodele folosite de detectivii privati angajati de HP s-ar putea incadra la uzurparea identitatii si acces neautorizat la documente informatice.

Patricia Dunn "a primit asigurari ca aceste tactici erau legale", a precizat Emma Wischhusen. "Daca HP foloseste tactici ca pretexting-ul impotriva unui jurnalist insarcinat cu informarea publicului, ne putem intreba unde se vor opri toate acestea", a declarat vineri, intr-un comunicat, indignata, Christine Tatum, presedintele Societatii americane a Jurnalistilor Profesionisti. Acest scandal zdruncina HP intr-o perioada in care grupul isi revine cu greu dupa plecarea lui Carly Fiorina, din februarie 2005, dupa ce a fost acuzata ca a gestionat gresit fuziunea cu producatorul Compaq. Mark Hurd, actualul director al companiei, a recunoscut, intr-un comunicat catre angajatii companiei publicat vineri, ca, "in mod clar, s-au intamplat lucruri care nu sunt acceptabile". "Nu vom reactiona, insa, la speculatii si vom continua sa adunam si sa examinam toate faptele. Pot sa va asigur ca se va face lumina si ca vom lua masurile necesare", a adaugat Hurd.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 879 ori