Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FT: Investitorii straini cresc valoarea exporturilor Romaniei

FT: Investitorii straini cresc valoarea exporturilor Romaniei
In Europa Occidentala perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, incepand cu 2007, provoaca ingrijorari legate de posibilitatea unui nou val de muncitori emigranti care se muta spre vest, insa in Romania cel mai vizibil element al integrarii in UE este cresterea rapida a investitiilor straine, se arata intr-un articol publicat vineri in cotidianul britanic Financial Times (FT).Saptamana aceasta producatorul auto francez Renault a anuntat ca va investi 100 milioane euro intr-un nou centru de tehnologie amplasat in Romania. Renault a investit deja 650 milioane dolari in Romania pentru a prelua uzina Dacia si a o transforma intr-o platforma de productie moderna pentru modelul Logan. In opinia analistilor de la FT, faptul ca Renault a decis sa angajeze 1.400 de ingineri romani este o dovada ca economia romaneasca este pregatita pentru investitii mai sofisticate.
Renault nu este, insa, singurul exemplu. Grupul american Hewlett-Packard a anuntat, recent, ca intentioneaza sa angajeze 1.200 de persoane la un centru de outsourcing din Romania care va acoperi atat Europa, cat si Orientul Mijlociu si Africa. Similar, retailerul online Amazon a decis si el sa deschida un al doilea centru de dezvoltare software in Romania, decizie care va conduce la crearea a 600 noi locuri de munca.

Potrivit articolului din FT, investitorii straini contribuie la cresterea valorii exporturilor romanesti, diversificand o economie care se bazeaza in mod traditional de exporturile de textile si imbracaminte. In perioada care a trecut din 2001 si pana in prezent, exporturile romanesti de textile si imbracaminte au scazut cu 34,8 si respectiv 24,7 procente, in timp ce exporturile de automobile, componente auto si produse de inginerie au crescut. In plus somajul a scazut pana la nivelul de 5,1 procente, iar politica economica si sistemul administrativ au beneficiat de reforme, elemente care ar putea sa majoreze investitiile straine directe pana la sase miliarde euro in acest an pe fondul unei cresteri economice de 6,5-7,0 procente.

Asa cum s-a intamplat si in cazul celor 10 state noi membre UE, aderarea Romaniei va stimula investitiile, in special din partea companiilor mici. In plus, odata cu integrarea, romanii vor putea munci mai usor in alte state membre, cu toate restrictiile care ar putea fi introduse de unele state UE. Deja aproximativ doua milioane emigranti romani trimit anual acasa sume cuprinse intre 3,5 s 4 miliarde euro.

Exista insa si pericole la orizont, unul dintre ele fiind cresterea deficitului de cont curent, care in acest an ar putea atinge 10 la suta din Produsul Intern Brut. Avand in vedere cresterea importurilor, o mare parte din deficit va fi finantata prin cresterea creditului de consum, fiind posibil sa apara fluctuatii ale cursului de schimb in perioada de dupa aderare. Pe termen lung, exista temerea ca Romania isi va incetini ritmul reformelor, odata cu dobandirea calitatii de tara membra UE.

In plus, exista intrebari in legatura cu abilitatea tarii de a accesa fonduri europene. Potrivit cotidianului britanic, chiar si dupa standardele din Europa de Est, infrastructura din Romania este la un nivel subdezvoltat, majoritatea investitiilor straine in acest domeniu concentrandu-se mai ales in zona Bucurestiului si in partea de vest a tarii.


Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 768 ori