Dell va retrage peste 4 milioane de baterii

Marti, 15 August 2006, ora 11:58
975 citiri

Dell Inc. va retrage de pe piata 4,1 milioane de baterii pentru laptopuri, fabricate de Sony Corp. Se pare ca acestea se pot supraincalzi si lua foc.Purtatorul de cuvant al companiei a declarat ca bateriile care prezinta acest risc au fost incorporate in laptopurile produse si expediate intre 1 aprilie si 18 iulie, anul acesta.

"In cazuri exceptionale, un scurt-circuit poate provoca supraincalzirea bateriei, existand pericolul degajarii de fum sau chiar a pornirii unui incendiuA", a explicat Ira Williams, reprezentantul companiei americane. A"Se intampla foarte rar, dar preferam sa luam aceste masuri de siguranta imediatA", a mai adaugat acesta.

In luna iunie, un laptop a luat foc in timpul unei conferinte din Osaka, iar o luna mai tarziu, compania Tetra Park a fost nevoita sa apeleze la ajutorul pompierilor dupa ce un scurt-cicuit la un calculator a provocat un incediu.

Bateriile, de litiu, corespund modelului Latitude, Inspiron XTS. Dell a promis ca va deschide o pagina de Internet pe care va descrie modelele ce prezinta riscuri si modul in care clientii pot obtine baterii noi.

Potrivit unui analist citat de ziarul 'Wall Street Journal', retragerea de pe piata a acestor baterii va costa compania americana mai mult de 200 de milioane de dolari, desi cea mai mare parte a sumei ar trebui sa fie suportata de Sony, intrucat acesta a produs bateriile defectuoase.

Se pare ca aceste baterii au fost utilizate la 2,7 milioane de calculatoare vandute in SUA si 1,4 milioane comercializate in restul lumii.

Agentia pentru protectia consumatorilor din SUA a atras atentia ca mai multe companii folosesc baterii produse de Sony, deci pot aparea probleme si la produsele altor firme.

Un purtator de cuvant al Apple, Lynn Fox, a declarat ca deja compania face investigatii pentru a se asigura ca nu vor exista astfel de probleme, in timp ce reprezentantii Hewlett-Packard se arata siguri ca nu vor avea neplaceri, deoarece bateriile sunt fabricate special pentru produsele lor.

Bloombiz