Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cinci persoane inculpate in scandalul Hewlett-Packard

Cinci persoane inculpate in scandalul Hewlett-Packard
Procurorul Californiei, Bill Lockyer, a inculpat, miercuri, doi fosti membri ai conducerii HP si trei detectivi privati, acuzati ca ar fi desfasurat o ancheta clandestina in legatura cu membri ai Consiliului de Administratiei si jurnalisti, transmite AFP. Procurorul a declarat, intr-o conferinta de presa, ca printre alte persoane inculpate se numara un fost director al HP, Kevin Hunsaker, fostul presedinte al CA Patricia Dunn si detectivii privati Ronald DeLia, Matthew Depante si Bryan Wagner.
"Una dintre companiile cele mai respectate din tara noastra si-a pierdut simtul proportiilor, iar Consiliul sau de Administratie a incercat sa afle cine a furnizat presei informatii confidentiale", a subliniat Bill Lockyer. "In cadrul acestei initiative nejustificate, persoane din cadrul sau dinafara HP au incalcat dreptul la intimitate si legile statului. Cei care au incalcat legea trebuie sa suporte consecintele", a precizat acesta.

Justitia din California a inceput sa cerceteze cazul dupa ce grupul a recunoscut, la inceputul lunii septembrie, ca a angajat detectivi privati pentru spionarea unor ziaristi si a unor membri ai Consiliului de Administratie, cu scopul de a determina sursa scurgerilor de informatii catre presa. Detectivii au recurs, in special, la identitati false pentru a obtine listele convorbirilor telefonice ale persoanelor supravegheate.
Capetele de acuzare, formulate miercuri, merg de la comunicari frauduloase pana la uzurparea identitatii sau utilizarea ilegala a datelor informatice.

HP a anuntat, intr-un comunicat, ca va continua sa colaboreze cu justitia federala a statului California, dar a refuzat orice alt comentariu referitor la aceste inculpari.

Avocatul Patriciei Dunn a declarat ca aceste inculpari au fost formulate la adresa persoanei gresite, in momentul si pentru motivele gresite. "Acestea sunt punctul culminant dintr-o campanie de dezinformare foarte bine finantata si orchestratra", a subliniat avocatul Jim Brosnahan.

Patricia Dunn apreluat conducerea Consiliului de Administratie in februarie 2005, dupa demisia fortata a directorului precedent, Carly Fiona, a carei gestiune a fost contestata, in special in urma fuziunii cu Compaq, cumparat de HP in mai 2002.

O comisie a Congresului american i-a interogat, saptamana trecuta, pe Patricia Dunn si pe noul director general al HP, Mark Hurd, pentru a lamuri chestiunea ce s-a transformat intr-o dezbatere politica in legatura cu protectia vietii private.

Autoritatile judiciare federale au deschis, de asemenea, anchete in legatura cu aceasta chestiune, dar nu a fost formulat nicio acuzatie, deocamdata, la acest nivel.

HP este unul din primele grupuri informatice din lume si are 150.000 de angajati. Sediul companiei este la Palo Alto, in California. Corporatia este unul din pionierii din sectorul dedicat inaltei tehnologii, cunoscut sub numele de Silicon Valley, din apropiere de San Francisco.

Intregul scandal a iesit la iveala cand un membru al Consiliului de Administratie, miliardarul Thomas Perkins, si-a exprimat public indignarea in legatura cu metodele folosite pentru a identifica sursa scurgerilor de informatii catre presa.

HP a recunoscut ca au fost folosite metode de uzurpare a identitatii, ceea ce a declansat un proces ce a determinat Camera Reprezentantilor sa organizeze o audiere. "Trebuie sa facem in asa fel incat tara sa se indrepte pe o cale care sa poata garanta respectarea vietii private de catre angajator, guvernul sau raufacatorii care vor sa castige bani pe cheltuiala lor", a subliniat, miercuri, congresmenul democrat Ed Markey.
NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 760 ori