Basescu: Intr-un stat totalitar, progresele IT pot deveni instrumente de opresiune

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 12:33
1820 citiri
Basescu: Intr-un stat totalitar, progresele IT pot deveni instrumente de opresiune

Presedintele Basescu a declarat, la Forumul Global IT&C, ca doua teme sunt importante cand se vorbeste despre informatizare- debirocratizarea si reducerea costurilor cu ajutorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor si siguranta datelor personale in contextul utilizarii serviciilor electronice, informeaza NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a vorbit, la Forumul IT&C, despre modul in care trebuie abordate evolutiile tehnologiei, apreciind ca statele, mai ales cele care nu au avut experienta comunismului, trebuie sa reflecteze asupra importantei unui sistem de valori care sa orienteze modul in care sunt utilizate posibilitatile uriase oferite de stiinta si tehnologia in relatiile cetateanului cu autoritatile.

El a aratat ca statele care au avut experienta comunismului stiu mai bine sa aprecieze libertatea politica, dar sunt constiente si ca excesul de putere in mana statului inseamna tiranie, coruptie, ineficienta.

"Stim ca aflate la dispozitia unui guvern totalitar, progresele stiintei si cele ale industriei IT pot deveni instrumente de opresiune", a subliniat presedintele.

"Nu dorim, deci, pentru viitor, o lume in care informatizarea sa permita birocratilor guvernamentali sa priveasca discretionar in viata noastra, in fisa noastra medicala, in situatia noastra financiara, in alimentatia noastra sau in modul in care ne crestem copiii. In cadrul unei societati libere, tehnologia informatiei trebuie sa fie un mijloc deosebit de important pentru libertatea de exprimare, pentru asigurarea accesului public la informatii si pentru asigurarea unui mediu concurential, care sa stimuleze creativitatea", a pledat seful statului.

Basescu a oferit exemple in care utilizarea aplicatiilor ITC este benefica, aratand ca in sectorul financiar bancar in special, in privinta sistemelor de plati prin mijloace electronice, se poate genera direct sau indirect o economie importanta, care ar putea depasi chiar 4% din PIB-ul Romaniei.

Pe de alta parte, a aratat Basescu, sistemul de plata electronica implica un proces transparent, care face dificila neraportarea veniturilor, iar astfel se poate reduce economia subterana.

"Spre exemplu, pentru Romania, sistemele electronice de plata pot reduce cu 10-15% economia subterana, echivalentul a catorva miliarde de euro", a spus presedintele.

Informatizarea are un rol important si in modernizarea, eficientizarea si descentralizarea administratiei publice din Romania, a aratat Basescu, precizand ca pana in septembrie, peste 9.554 de institutii publice au fost incluse in sistemul electronic national, in comparatie cu doar 800 de institutii, la inceputul anului 2009.

"De asemenea, numarul de licitatii in sistem electronic de achizitii publice a crescut de la sub 2% la peste 12 % in anul 2009", a mai aratat Basescu, precizand insa ca, pe de alta parte, aceste progrese tehnologice la nivel global pot fi sursa unor noi riscuri, extrem de grave.

"Este suficient sa mentionam ca acum si terorismul dispune de un potential tehnologic amenintator pentru noi toti.

Pentru apararea suveranitatii nationale, a ordinii de drept si a asigurarii libertatii cetatenilor este legitim ca guvernele democratice sa se foloseasca de cele mai avansate mijloace tehnologice de care pot dispune, pentru a contracara aceste amenintari, dar asta nu trebuie sa insemne monitorizarea tuturor cetatenilor de catre autoritati, ci presupune numai a actiona conform legii impotriva celor implicati in activitati de terorism, spionaj, crima organizata", a sustinut presedintele, aratand ca o astfel de atitudine nu presupune o incalcare a libertarilor individuale, ci un mod de aparare.

Presedintele a vorbit si despre evolutiile Romaniei in ce priveste sectorul ITC, aratand ca tara noastra este una dintre tarile care furnizeaza specialisti de marca in domeniul tehnologiei informatiei si al comunicatiilor.

"In SUA, Canada, Europa, zeci de mii de specialisti romani lucreaza in sectorul ITC, Romania fiind in acelasi un timp un lider in Europa in ceea ce priveste numarul de specialisti IT certificati din punct de vedere al ratei densitatii la o mie de locuitori. Ne aflam in primele sase tari din lume din acest punct de vedere", a spus seful statului.

De asemenea, Basescu a amintit ca Romania a devenit una din cele mai importante piete pentru productia software din lume, companii precum IBM, Microsoft, Ericson, Intel, Hewlett Packard fiind ancorate puternic pe piata romaneasca.

"Acesta este pentru un mine un semn extrem de important ca Romania se modernizeaza intr-un ritm rapid, chiar daca acest nu este inca recunoscut de toata lumea, mai ales la noi acasa", a spus Basescu

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, # it, # specialisti, # Informatizare, # progrese , #stiri Hewlett Packard