Romanii n-au mai baut la fel de multa bere anul trecut. Romania a coborat in topul european

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 15:29
2518 citiri
Romanii n-au mai baut la fel de multa bere anul trecut. Romania a coborat in topul european

Romanii ocupa locul sase in Europa la consumul de bere, cu 90 de litri pe an pe locuitor, insa piata este in scadere, dupa ce in primele opt luni ale anului trecut vanzarile s-au redus cu 8%, potrivit asociatiei Berarii Romaniei.

Consumul de bere in Romania a fost in 2012, potrivit unui studiu al Ernst&Young pe baza ultimelor date disponibile, de 90 de litri pe cap de locuitor, plasand Romania pe locul sase in Europa, peste media europeana de 70 de litri.

Cea mai multa bere consuma cehii, austriecii, germanii si polonezii.

Piata romaneasca s-a contractat cu 8% in primele opt luni ale anului trecut, dupa cresterea accizelor. Peste 97% din berea consumata in Romania este produsa intern.

Romania ocupa de asemenea locul sase in Europa in ceea ce priveste numarul locurilor de munca create de acest sector, respectiv 76.700.

"Romania a pierdut 14,6% din locurile de munca datorate sectorului berii in perioada 2008-2012, acestea scazand de la 89.800 in 2008 la 76.700 in 2012", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Bratu, directorul executiv al asociatiei Berarii Romaniei.

Sectorului berii din Romania ii corespund 4% din cele doua milioane de locuri de munca generate de sectorul berii la nivelul Europei.

Numarul de fabrici de bere din UE este in continua crestere, ridicandu-se in prezent la 4.500, in care sunt inclusi jucatori globali, regionali, dar si 1.000 de companii mici si medii, precum si mini-berarii.

Asociatia Berarii Romaniei reuneste cinci mari producatori (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus si United Romanian Breweries Bereprod) si o mini-berarie (Clinica de bere), care furnizeaza peste 90% din cantitatea consumata in Romania.

#consum bere romania, #bere heineken, #vanzari bere Romania, #producatori bere , #stiri Heineken