DNEVNIK: Micile firme de bere romanesti raporteaza o scadere a productiei

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 12:00
1511 citiri
DNEVNIK: Micile firme de bere romanesti raporteaza o scadere a productiei

DNEVNIK (Bulgaria) - Producatori independenti de bere din Romania au anuntat ca inregistreaza o scadere a productiei (cu 3,8% in anul 2007), conform datelor agentiei romane Rompres. Ca motiv principal se mentioneaza importul masiv din Bulgaria, a anuntat publicatia locala "Ziarul Financiar".

Doar anul trecut, in Romania au fost importati 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca, aproape jumatate (48.000 de hectolitri) fiind de la Boliarka VT. Acest lucru a redus cererea si productia a 15 berari independenti din Romania. Anul trecut, acestia au produs in total 1,35 milioane de hectolitri de bere. Au existat luni in care scaderea productiei acestora a ajuns la 20%. Turnu Severin South a anuntat chiar ca trebuie sa isi intrerupa integral activitatea.

In acelasi timp, filialele corporatiilor multinationale Heineken Romania, Ursus Breweries, In Bev Romania si United Romanian Breweries BereProduct au reusit sa isi extinda productia si sa detina impreuna peste 75% din piata.

In Romania, anul trecut, consumul de bere a ajuns la 100 de litri de bere pe cap de locuitor. Acest lucru inseamna ca tara este in randul primelor zece state care au cel mai mare consum pe cap de locuitor din lume. In aceasta perioada, romanii au baut 20,6 milioane de hectolitri de bere, aceasta fiind cu 16% mai mult in comparatie cu anul precedent.

Conform presedintelui Asociatiei Berarilor Independenti, consumul, in anul 2007, s-a dublat in comparatie cu anul 1990, cand acesta a fost de doar 50 de litri pe cap de locuitor.

La sfarsitul anului 2006, tara a atins consumul mediu pentru Europa - 80 de litri pe cap de locuitor -, asteptarile atunci fiind ca acesta sa fie de 90 de litri in anul 2007, si pana la 100 de litri, anul acesta si anul viitor. Vremea calduroasa si cresterea puterii de cumparare a romanilor au majorat vanzarile de bere cu 30%, in al doilea si al treilea trimestru al anului precedent.

Conform previziunilor pentru anul 2008, vanzarile de bere in Romania se vor ridica la 22,5 de milioane de hectolitri, in valoare totala de circa 1,4 miliarde de euro. Cresterea puterii de cumparare va fi de 10% in comparatie cu anul 2007. Aceasta este o usoara incetinire a ritmului de crestere, pentru ca piata ajunge la maturitate, se arata in anunt.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.