Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

(P)

Supapele de sens esentiale in inginerie

Supapele de sens esentiale in inginerie

Orice inginer stie ca supapele de sens sunt esentiale pentru fuctionarea oricarui sistem. Insa, daca nu suntem profesionisti in domeniu, poate este mai greu sa intelegem cum actioneaza acestea. Urmatorul articol o sa explice principalele intrebuintari si tipuri de supape de sens. Acestea pot fi gasite pe siteul celor de la Bartrom.

Supapa de sens este un dispozitiv de natura hidraulica, ce permite circulatia fluidului intr-un singur sens, pe celalalt sens circulatia acestuia fiind blocata. Supapele permit scurgerea fluidului cu ajutorul presiunii exercitate de acesta. Supapele sunt conectate la conductele prin care este transportat fluidul. Important de stiut este ca exista mai multe tipuri de supape de sens, dintre care cele mai importante sunt:

Supapa de sens simpla

Aceasta permite trasportul intr-un singur sens al fluidului aflat sub actiunea presiunii. Acestea sunt formate dintr-un corp fix si un corp mobil. Corpul fix este conectat la conducta, iar cel mobil, care in cele mai multe randuri este o bila sau un taler conic, are rolul de a se deplasa in interiorul corpului.

Supapa de sens cu arc

Acestea functioneaza aproximativ la fel cu cele simple, insa bila sau talerul conic este actionat de catre un arc. Acest tip de supape necesita o presiune a fluidului in directia de curgere libera, mai mare decat forta arcului. In caz contrar, supapa nu se poate deschide in sensul liber de curgere.

Supapa de sens in unghi drept

Supapele de acest fel au forma literei L, capetele indicand orificiile de intrare si de iesire. La acestea, gurile talerului conic nu au ca intrebuintare trecerea fluidului, ci asigura etansarea. Ele sunt actionate de forta de apasare prin presiune.

Intrebuintari:

Supapele de sens sunt folositoare pentru oprirea si pornirea fluxului de lichid. In functie de faptul ca o supapa este deschisa sau inchisa, aceasta permite sau opreste trecerea fluidului prin interiorul ei.

Unele supape ajuta la reglarea debitului de fluid. In functie de deschiderea supapei, aceasta poate fi mai mica sau mai mare. Totodata, ajuta la controlarea directiei de curgere a fluidului, dar si protejeaza sistemul in cazul unor probleme de suprapresiune sau conditii de vid.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3464 ori
Citeste mai multe despresupape sens