Vanzarile de PC-uri au crescut cu 5% la nivel mondial , in primele trei luni ale anului

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 09:15
1413 citiri
Vanzarile de PC-uri au crescut cu 5% la nivel mondial , in primele trei luni ale anului

Vanzarile mondiale de PC-uri (unde sunt incluse desktop-urile, notebook-urile si tabletele), au atins 123,7 milioane de unitati in primul trimestru al anului, in crestere cu 5% fata perioada similara din 2013.

Ritmul de crestere al vanzarilor de tablete s-a redus in aceasta perioada la 21%, insa volumul vanzarilor a continuat sa-l depaseasca pe cel al noebook-urilor. Astfel, in primele trei luni ale anului au fost vandute 50,8 milioane de tablete, cota de piata a acestora fiind de 41%, in timp ce notebook-urile au avut o cota de 38%, conform datelor anuntate de compania de cercetare Canalys.

Retragerea suportului pentru Windows XP a influentat piata notebook-urilor

Notebook-urile au inregistrat o reducere a ritmului de scadere a vanzarilor pe piata mondiala la 7%, dupa ce acest segment a continuat sa creasca in Europa Occidentala, iar in America de Nord s-a mentinut constant. Aceasta situatie se datoreaza retragerii suportului acordat de Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP, fapt ce a avut o influenta si asupra desktop-urilor, segment care s-a mentinut constant in primele trei luni, fata de acelasi interval din 2013.

De remarcat este faptul ca vanzarile de notebook-uri si desktop-uri din China, a doua piata a PC-urilor, au scazut cu 13%, respectiv 6%, fata de primul trimestru din 2013.

Pe piata tabletelor, din punct de vedere geografic, cea mai mare crestere (100%) a fost inregistrata in Orientul Mijlociu, aceasta fiind urmata de Greater China (piata care include, pe langa China, si Hong Kong, Macao si Taiwan), cu 74% si Europa Centrala si de Est (47%).

Intr-un clasament al producatorilor realizat de Canalys, prima pozitie este ocupata de Apple, companie urmata de Lenovo si HP. Pozitia a patra revine Samsung, iar a cincea pozitie este ocupata de Dell.

#piata pc, #tablete notebook, #desktop piata , #tablete