Computex: Marii producatori IT au semnat "testamentul" industriei PC

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 14:48
3011 citiri
Computex: Marii producatori IT au semnat "testamentul" industriei PC

Principalii producatori IT incearca sa se adapteze la schimbarile manifestate in randul consumatorilor, care au inceput sa prefere tabletele si smartphone-urile in ultimii ani. Astfel, lipsa inovatiilor pe segmentul personal computer la cea mai mare expozitie tech a Asiei si discursul sefului Intel au marcat, la Computex, sfarsitul industriei PC.

Pentru prima oara in istoria Computex, Acer, al doilea mare producator asiatic de PC-uri dupa Lenovo, nu a lansat niciun nou PC, ci numai gadgeturi portable, cum ar fi smartwatch-uri sau smartphone-uri cu sistem de operare Andoid.

De asemenea, Intel, producatorul de procesoare care sunt in dotarea majoritatii PC-urilor, si-a axat prezentarile pe aplicatii si echipamente mobile, conform The Wall Street Journal.

Aceasta reorientare arata eforturile producatorilor de PC de a se adapta la migratia consumatorilor catre tablete si smartphone. Firma de cercetare IDC se asteapta la o scadere a pietei PC-urilor de 6% in acest an, ritm de scadere care se va accelera pana in 2018. In schimb, vanzarile de smartphone se asteapta sa creasca cu 20% anul acesta, in timp ce pentru alte gadgeturi portabile, estimarile arata un salt de circa 10 ori pana in 2018, conform estimarilor din piata.

Discursul presedintelui Intel, testamentul industriei PC-urilor

Discursul de la Computex al presedintelui Intel, Renee James, a fost, de fapt, un testament la industriei PC-urilor. In anii trecuti, Intel a prezentat noi categorii de produse, care trebuiau sa revigoreze industria - cum ar fi ultrabook-ul.

Anul acesta, prededintele Intel nu a dezvaluit, in discursul sau, noi categorii de produse, ci a reiterat sprijinul companiei pentru produsele "2-in-1" - cum sunt cele cu tastatura detasabila - precum si eforturile companiei de a intra pe piata tabletelor cu sistem de operare Android.

Deoarece urmatoarea mare serie de cipuri Intel nu este de asteptat sa intre in dotarea produselor IT pana in aceasta toamna, James a accentuat oferta de cip-uri si suport software-ul, mai degraba decat un nou salt tehnologic.

"Partenerii nostrii pot prezenta o gama larga de tablete cu procesoare Intel. Diferite categorii de preturi, diferiti utilizatori. Poate doriti Windows, poate doriti Android", a spus ea.

Producatorii au pus accent la Computex pe terminale mobile si "purtabile", in incercarea de a compensa declinul PC-urilor. Totusi, analistii au spus ca numarul de vizitatori s-a redus anul acesta si ca nu a aparut un noul produs "killer" care sa arate ca industria a renascut din criza.

Ce au lansat expozantii la Computex

Acer a lansat o noua linie de smartphone si primul sau smartwatch, Liquid Leap. Asustek Computer a dezvaluit o combinatie neobisnuita tableta-laptop-smartphone care suporta atat Windows, cat si Android.

"Designul produselor hardware este, de fapt, o extindere a tendintelor din ultimii doi ani", a declarat Jenny Lai, analist HSBC.

Deoarece echipamentele se maturizeaza, producatorii de hardware s-au fost orientat catre functiile aplicatiilor. Intel si MediaTek au prezentat tehnologii prin care vor sa faca viata mai usoara, cum ar fi cea care ajuta la incarcarea telefoanelor mobile sau echipamente care permit controlul PC-urilor de la distanta, precum si o tehnologie care permite transferul instantaneu de fotografii intre telefoane.

Prototipurile de smartwatches si gadgeturi "purtabile" au fost un numitor comun al expozantilor de la Computex. In timp ce analistii au fost de acord cu privire la potentialul de crestere pentru aceste din urma dispozitive, au fost, de asemenea, prudenti cu privire la modul in care pe care producatorii de PC-uri s-ar putea orienta dispozitive usor de purtat, pentru a compensa declinul PC-urilor.

Acest nou sector este dominat de marci ca Nike, Fitbit si Jawbone, a spus Kirk Yang, analist Barclays. "In timp ce suntem optimisti ca gadgeturile 'purtabile' ar puea aduce noi oportunitati, este incert faptul ca marcile asiatice vor putea sa concureze si sa prinda din urma pe cei traditionali, ca pe piata PC-urilor si a smartphone-urilor", a spus acesta.

Desi diminuarii rolului PC-urilor la editia din acest an a Computex, unii executivi s-au aratat optimisti, apreciind ca industria este mai degraba in plina evolutie, decat in declim.

"Cred ca aceasta industrie mai poate aduce multi bani", a spus directorul de marketing al producatorului britanic de cipuri ARM Holdings, ale carui produse sunt in componenta majoritatii terminalelor mobile. "Trebuie doar sa te adaptezi la noua lume, nu sa ramai in cea veche. Daca ramai acolo, piata se restrange".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie pc, #computex industrie, #tendinte ITC , #tablete