A inceput Cupa Mondiala la fotbal pentru ... roboti

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 12:05
2268 citiri
A inceput Cupa Mondiala la fotbal pentru ... roboti
Sursa foto: The Guardian

Sute de roboti-fotbalisti veniti din patru colturi ale planetei au debutat joi la Cupa Mondiala 2013 de la Eindhoven, in sudul Olandei, o competitie la care se vor intrece pana duminica aproximativ 2.500 de studenti.

Primele meciuri disputate nu au fost lipsite de momente tensionate, un robot din categoria "talie medie" al echipei Germaniei a primit un cartonas galben pentru ca a incercat sa-i sufle mingea unui adversar olandez in timp ce fusese fluierata o pauza, informeaza AFP.

In echipe de cate cinci, robotii seamana cu niste taburete rasturnate si echipati cu roti multidirectionale pentru o deplasare eficienta, fiind dotati si cu microcamere.

Odata meciul inceput, robotii sunt autonomi, iar creatorii lor, adesea tensionati, urmaresc desfasurarea competitiei de pe banca tehnica.

Campionatul se desfasoara pe sase categorii

Robotii comunica intre ei prin sistem wireless prin intermediul unui calculator conceput de studenti. Ei analizeaza jocul si decid singuri sa treaca la atac sau sa paseze balonul unui coechipier.

In marea sala de sport din Eindhoven, zeci de terenuri gazduiesc meciuri repartizate la sase categorii. Printre acestea, roboti de forma umanoida de mica sau mare talie, sau roboti de "talie medie" precum cei ai olandezilor sau germanilor.

Scopul competitiei este de a se ajunge pana in anul 2050 la alcatuirea unei echipe care va putea rivaliza cu campionii mondiali profesionisti umani, "precum Messi", a precizat unul din participanti venit special din Chile.

#cupa mondiala fotbal roboti, #campionat fotbal roboti, #concursuri roboti , #Stiri Hardware