Echipamente informatice interzise au fost vandute de chinezi Iranului

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 17:55
1549 citiri
Echipamente informatice interzise au fost vandute de chinezi Iranului

Cisco Systems si-a incheiat relatiile comerciale cu firma chineza ZTE, dupa ce a demarat o investigatie interna privind acuzatiile conform carora ZTE a vandut echipamente Cisco Iranului.

Investigatia Cisco a fost provocata de cateva articole publicate de Reuters in martie si aprilie, care dovedeau ca ZTE a vandut echipamente informatice interzise Cisco la cea mai mare firma de telecomunicatii a Iranului.

ZTE a derulat anul trecut tranzactii de milioane de dolari cu produse americane cu una din diviziile consortiului care controleaza firma de telecom iraniana.

Stirea vine chiar inaintea lansarii raportului Congresului american, potrivit caruia ZTE si Huawei reprezinta un pericol din punct de vedere al securitatii pentru piata americana.

Americanii se tem de Huawei. Afla de ce

FBI-ul a lansat si el o investigatie in legatura cu aceasta situatie.

"ZTE este foarte ingrijorata de aceasta situatie si comunica cu Cisco. In acelasi timp, ZTE coopereaza activ cu guvernul SUA in legatura cu investigarea situatiei din Iran. Credem ca problema va fi adresata in mod corespunzator", a declarat purtatorul de cuvant ZTE cu privire la decizia CISCO, relateaza Reuters.

Colaborarea dintre cele doua companii a inceput in urma cu sapte ani, avand ca scop dezvoltarea afacerilor ZTE si Cisco in China si zona Asia-Pacific, excluzand Japonia.

Parteneriatul a crescut ca importanta in urma cu cinci ani, cand Cisco a considerat ca ZTE ii ofera oportunitatea sa combata ascensiunea Huawei, cel de-al doilea producator de echipamente de telecomunicatii din lume la veniturile din vanzari.

Strategia Cisco era sa "ofere licente de fabricatie pentru tehnologia Cisco, iar acestia (n.r. ZTE) sa produca echipamentul la nivel local, iar noi am fi avut astfel o varietate de echipamente pe piata la un cost competitiv cu Huawei", a declarat pentru Reuters un fost angajat Cisco.

Parteneriatul s-a incheiat in 2010, desi ZTE a continuat sa fie distribuitor autorizat si re-seller al produselor Cisco.

#ZTE Cisco Iran, #echipamente Cisco Iran, #parteneriat ZTE Cisco, #investigatii Cisco ZTE , #Retelistica