Noua lege a Concurentei reglementeaza tergiversarea proceselor in instanta

Marti, 06 Iulie 2010, ora 13:39
1283 citiri
Noua lege a Concurentei reglementeaza tergiversarea proceselor in instanta

Curtea de Apel Bucuresti va putea suspenda o decizie a Consiliului Concurentei doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din amenda stabilita prin decizia atacata, potrivit Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii Concurentei, publicate marti in Monitorul Oficial, informeaza NewsIn.

Totodata, conform noilor reglementari, Consiliul Concurentei poate sanctiona cu amenda intre 5.000 lei si 40.000 lei autoritatile publice centrale si locale pentru pentru nefurnizarea informatiilor si documentelor solicitate sau furnizarea de informatii inexacte, incomplete.

Legislatia de pana acum permitea Consiliului Concurentei sa amendeze doar agentii economici.

O alta noutate o reprezinta introducerea in actul normativ a prevederii potrivit careia recunoasterea savarsirii unei fapte anticoncurentiale de catre un agent economic reprezinta circumstanta atenuanta, care va conduce la diminuarea amenzii cu un procent cuprins intre 10%- 25% din nivelul de baza.

Aceasta prevedere de reducere a amenzii este diferita de prezentarea voluntara de probe care face obiectul "politicii de clementa".

De asemenea, persoanele fizice care participa cu intentie frauduloasa si in mod determinant la organizarea unui cartel pot fi sanctionate si cu interzicerea dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, similara aceleia de care s-a folosit pentru incalcarea legii.

Aceasta prevedere vine in completarea celei care permitea pedepsirea persoanelor fizice cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda.

De acum inainte, la solicitarea Comisiei Europene sau a altor autoritati nationale de concurenta, inspectorii Consiliului Concurentei vor putea realiza, pe teritoriul national, inspectii inopinate pentru aceste autoritati.

Actul normativ de modificare si completare a Legii Concurentei prevede posibilitatea ca autoritatea de concurenta sa transmita instantelor de judecata punctul sau de vedere referitor la un caz si, in acelasi timp, mentioneaza expres obligatia instantelor nationale de a comunica Comisiei Europene, prin intermediul Consiliului Concurentei, hotararile pronuntate in cazurile de incalcare a Tratatul de Functionare a UE (art. 101 sau 102).

Pe de alta parte, noile reglementari elimina regimul exceptarii individuale (dispensa), iar in ceea ce priveste beneficiul exceptarii pe categorii s-a optat, precum in cazul altor state membre (spre ex. Germania, Spania), pentru o trimitere directa la regulamentele comunitare.

Ordonanta mai prevede obligatia notificarii intentiei de a realiza o concentrare economica (preluarea unei companii sau fuziune), pana in prezent autoritatea de concurenta fiind notificata dupa semnarea actului de realizare a operatiuni.

In acelasi timp, sunt clarificate conditiile si cadrul procedural in care se pot adopta masuri interimare sau accepta angajamente in cazul practicilor anticoncuretiale si in cel al concentrarilor economice.

Totodata, a fost simplificata metoda de calcul a taxei pentru autorizarea unei concentrari economice, in sensul ca reprezinta 0,04% din cifra de afaceri totala pe teritoriul Romaniei, dar nu poate fi mai mare de 100.000 Euro (echivalent lei).

Potrivit legislatiei anterioare, taxa de autorizare reprezenta 0,1% din cifra de afaceri realizata pe piata pe care avea loc concentrarea economica.

Noile reglementari vor intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lege concurenta instanta agenti economici , #Monitoare