Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dell: rezultatele sunt mai slabe decat se credea

Dell: rezultatele sunt mai slabe decat se credea

Dupa un an extrem de dificil, in care aproape a pierdut locul intai la nivel mondial in industria PC-urilor, compania Dell a anuntat recent ca rezultatele financiare sunt si ele extrem de dezamagitoare, incasari si profit in scadere.

Michael Dell a fost obligat sa se intoarca la conducerea executiva a companiei dupa ce copilul minune al Dell Inc, Kevin Rollins, aproape a bagat compania in faliment. Mina dreapta a lui la Dell, Kevin a fost anul acesta obligat sa demisioneze. Profitul net al companiei pe trimestrul patru, incheiat la 31 decembrie 2006, a scazut cu peste 30%, ajungand la 673 milioane de dolari, iar veniturile au scazut cu peste 5 procente, ajungand la 14,4 miliarde de dolari. Ultima oara cand Dell a raportat scaderi a fost cu ocazia crahului dot-com care a afectat toata industria.

"Suntem complet dezamagiti de rezultatele companiei, dar ceea ce conteaza cu adevarat acum este planul de relansare", a declarat Michael Dell. "Ne miscam sistematic pentru cresterea eficientei si pentru a imbunatati executarea planurilor", a explicat el. "Trebuie sa transformam compania", a mai adaugat fondatorul companiei.

Renumit pentru modelul sau de business diferit, bazat pe eliminarea intermediarilor, ceea ce a permis oferirea de preturi mai mici, Dell a fost nestingherit timp de multi ani in topul producatorilor hardware. Nici fuziunea HP-Compaq nu a pus probleme mari companiei, prin 2004-2005 existand cateva trimestre in care se inregistrau "remize" intre cei doi giganti. Insa anul trecut HP s-a apropiat tot mai tare de Dell si a reusit pe final de an sa depaseasca semnificativ cel mai mare rival al sau.

Dell este implicata acum si intr-un scandal legat de contabilitate, autoritatile de pe Wall Street, SEC, desoperind nereguli in sumele raportate de firma. Rezultatele financiare din ultimii ani au trebuit ajustate cu aproape 100 de milioane de dolari.

Luate la bani marunti, rezultatele sunt si mai slabe decat par. La venituri s-au adaugat sume importante din vanzare de terenuri (36 de milioane de dolari), desfiintarea primelor acordate angajatilor (190 de milioane de dolari) si alte asemenea surse. Si rezultatul a fost tot slab.

Analistii americani au stabilit ca vanzarile Dell au scazut cu 8,4% in ultimele luni din 2006, in timp ce restul industriei a crescut in medie cu 8,7%. Hewlett-Packard a crescut vanzarile cu 23,8% in trimestrul patru.

Problema Dell - cel putin cea identificata de analisti - a fost lipsa unei oferte atractive de laptopuri pentru companii. Vanzarile de laptopuri au crescut cu 20% in SUA, iar Dell a piedut 2% din vanzari pe acest segment. La capitolul desktopuri, dezastru, scaderea a fost de 18 procente. Spre comparatie HP a crescut la laptopuri cu 17%, iar la desktop cu 4,7%, spre disperarea competitorilor. Mai mult, disperat sa creasca vanzarile, Rollins a scazut prea mult preturile, pierzand o parte importanta din marja de profit. Aceasta s-a redus de la 88% in 2005 la 5,5% in 2006.

<b>Bloombiz</b>

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1071 ori