Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alex Trifu, Sales Manager HyperCubic IT Outsourcing

De ce Outsourcing: Reduceri de costuri sau continuitatea business-ului? - Partea a III-a

De ce Outsourcing: Reduceri de costuri sau continuitatea business-ului? - Partea a III-a


Decizia de externalizare a serviciilor IT presupune o auditare integrata care are in vedere doua perspective, cea comerciala care se traduce prin analiza parametrilor de business actuali si viitori si cea tehnica, care se concentreaza pe securitatea si functionalitatea sistemului informatic.

Implementarea este o etapa provocatoare, insa transparenta si echitatea cu care se desfasoara procesul de negociere dau tonul unei colaborari de tip "win-win", pentru ca externalizarea presupune un transfer de responsabilitate, nu doar de executie.

Iata cateva criterii esentiale care ne pot ajuta sa luam o decizie in deplina cunostinta de cauza.

Care sunt costurile ascunse din outsourcing?

Costurile ascunse apar doar atunci cand negocierea s-a purtat sub semnul lipsei de transparenta, iar informatiile necesare ofertarii au fost transmise eronat in mod premeditat, sau atunci cand lipsa de pregatire a prestatorului a generat un audit IT incomplet, iar nevoile de business ale beneficiarului au fost complet ignorate.

Se intampla, iar costurile se traduc prin pierderi mari de ambele parti. Colaborarea dintre cele doua parti este compromisorie si daca nu exista o intentie de a fi echilibrata, nu merita continuata. Pana la urma, sa opresti o pierdere reprezinta un castig pe termen mediu sau lung.

De ce Outsourcing: Reduceri de costuri sau continuitatea business-ului? - Partea II .

Ar trebui outsoursat totul catre un singur vendor? Cum decid care este vendorul potrivit?

Un scenariu la fel de inechitabil este atunci cand externalizarea se face catre un singur vendor, desi acesta nu detine capabilitatile necesare pentru fiecare specializare in parte. In momentul de fata, nu exista in business-ul autohton un furnizor de servicii IT integrate care sa acopere intregul spectru de capabilitati tehnice, faptic vorbind, poate doar declarativ. Tot timpul va exista o ramura care nu este prestata corespunzator.

Un prim exemplu fiind diferenta dintre capabilitatile tehnice ale unui inginer IT, menit sa asigure mentenanta la nivel de echipamente, hardware sau software si capabilitatile unui dezvoltator de soft. Niciun beneficiar nu ar trebui sa isi doreasca ca unul dintre cei doi sa asigure intregul suport, chiar daca pe termen scurt crede ca va obtine o reducere de costuri.

Un vendor potrivit in domeniul IT, poate fi confirmat daca printre criteriile selectiei apar filtre de genul: certificari tehnice dublate de experienta, capacitati reale de relationare si empatizare, portofoliu solid de clienti deschis sa furnizeze recomandari si nu in ultimul rand un grad scazut de fluctuatii de personal. Peste toate aceste criterii trebuie sa fie pus un egal oficial intre faptic si declarativ, prin intermediul un cadru contractual trasnparent si asumat.

Articol semnat de Alex Trifu, Sales Manager HyperCubic IT Outsourcing

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1965 ori