Visa: sistemele de plata electronice combat economia subterana

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 16:36
2608 citiri
Visa: sistemele de plata electronice combat economia subterana

Orice crestere de 5% a pietei instrumentelor electronice de plata scoate din economia subterana 2,5%, iar o crestere de 15% determina o reducere a economiei netaxate de 7%, a declarat, miercuri, Catalin Cretu, Director Visa Europe pentru Romania.

"Guvernul trebuie sa inteleaga importanta platilor electronice. Nivelul economiei subterane, de aproximativ 33% din PIB, s-ar fi putut majora la 40% daca nu s-ar fi intermediat plati electronice de aproape 17 miliarde de euro anual", spune Cretu.

Comerciantii din Romania nu folosesc suficient plata cu cardul si alte instrumente de plata electronica.

"Cel mai mare 'comerciant' este, insa, guvernul, volumul platilor anuale la buget fiind de 7 miliarde de euro - o piata imensa", a spus Cretu.

"Guvernul ar colecta mai mult si mai rapid daca ar adopta instrumente de plata electronice. Doar ganditi-va la cele trei milioane de romani din afara granitelor care in mod cert nu-si platesc taxele la timp. Ganditi-va ca multi ar dori sa beneficieze de reducerea de 25% in cazul platii anticipate a impozitelor, pana in luna martie a fiecarui an", a adaugat el.

Visa Europe s-a concentrat pe informarea companiilor de utilitati si a municipalitatilor locale cu privire la beneficiile platilor cu cardul, prin campanii de marketing care au vizat 100 de autoritati municipale.

Pana in prezent, doar 58% din municipalitati au implementat sisteme de plata cu cardul la POS sau automat bancar, si numai 10 orase primesc banii online, prin tranzactii realizate pe internet.

"Am explicat primariilor mari si mici ca un sistem de plata cu cardul costa cat 200 de metri de drum asfaltat sau cat un mic parculet, dar beneficiile sunt mult mai mari", a mentionat Cretu.

Directorul Visa Romania s-a aratat nemultumit de reactia guvernului vis-a-vis de platile electronice cu cardul, blamand noua legislatie in domeniul creditarii.

"Nu a existat un dialog, nu a existat nici un studiu, inainte ca autoritatile sa spuna ca jupuim clientii. Este o nevoie de dialog, suntem gata sa explicam, si industria aceasta poate ajuta foarte mult in colectarea la buget. Guvernul trebui sa inteleaga ca orice tranzactie in numerar poate insemna pierderi la buget", spune Cretu.

El sustine ca guvernul ar trebui sa asigure si respectarea legislatiei in vigoare, care obliga inca din 2003 orice comerciant care are incasari de peste 100.000 de euro anual sa implementeze sisteme de plata electronice (POS), dar, in practica, nu se aplica, in absenta sanctiunilor.

"Problema cea mai mare a Visa nu o reprezinta criza economica, ci preferinta romanilor pentru numerar", a mai spus Cretu.

"Daca in Europa, 1 euro din 9 sunt cheltuiti pe card, in Romania rata este de doar 1 la 50 de euro (2%). In Romania, numai 30% din restaurante au POS. Tocmai de aceea, baza fiind foarte joasa, piata are cea mai mare crestere aici, de 18%, conform datelor din trimestrul I, 2010 fata de trimestrul I, 2009", a mentionat directorul Visa pentru Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#visa, #sistem, #plate, #electronic, #evaziune , #Electronice