Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania solicita Comisiei Europene scaderea cotelor pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice

Romania solicita Comisiei Europene scaderea cotelor pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice

Romania nu va putea colecta, in 2007, trei tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), conform directivei Consiliului European 2002/96, a apreciat marti comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu la seminarul privind procedura de infringement.


"Conform unui studiu realizat de specialisti din Cehia, nici una din tarile care au aderat incepand cu 2004 nu pot atinge aceasta capacitate. In cazul Romaniei, angajamentul asumat nu a tinut cont de realitatile nationale. Pentru a avea in 2007 aceasta cantitate de deseuri electrice si electronice ar fi trebuit ca in perioada 1994-1995 vanzarile de astfel de echipamente sa fie de circa 3 kilograme pe cap de locuitor. In 2006, Romania a avut o tinta de colectare de 2 kilograme DEEE-uri/locuitor din care s-a realizat numai 1 la suta", a precizat comisarul general al GNM.

Tarile care au aderat in ultimii ani la Uniunea Europeana, inclusiv Romania si Bulgaria, vor prezenta Comisiei Europene studiul elaborat de specialistii cehi pentru a solicita o scadere a acestei cote de colectare.

"Avand in vedere ca prin Planul de implementare pentru directiva 2002/96 privind DEEE responsabilitatea revine atat agentilor economici cat si autoritatilor locale, este necesar un nou plan pentru realizarea colectarii selective", a precizat presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Ioan Gherhes.

Seminarul organizat de ANPM privind procedura de infringement vizeaza respectarea procesului de tranzitie si a obligatiilor stabilite in cadrul autorizatiilor de mediu.

Principalele domenii care prezinta risc in indeplinirea obligatiilor asumate fata de Comisia Europeana sunt cele legate de controlul poluarii industriale, limitarea emisiilor de poluanti in aer proveniti din instalatiile mari de ardere, managementul deseurilor, protectia naturii si calitatea aerului.

In Europa, peste 300 de proceduri de infringement au fost declansate in perioada 1 mai 2004 - 31 decembrie 2006 in cele 10 tari nou aderate. Cele mai multe cazuri au fost semnalate in Cehia, Malta si Polonia.

"Legea nu se poate negocia, din acest moment orice nerespectare a termenelor asumate se va restrange asupra statului roman prin amenzi care pot atinge cateva sute de mii de euro pe zi. In acest moment mediul incepe sa dicteze regulile economice si sociale iar agentii economici sunt datori sa respecte legislatia europeana", a precizat Ioan Gherhes.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 742 ori