Marian Alecsiu, F64: Sunt dezamagit ca business-ul online nu merge bine

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:14
2935 citiri
Marian Alecsiu, F64: Sunt dezamagit ca business-ul online nu merge bine
Marian Alecsiu, la ZF Digital 2012

F64, cel mai mare retailer din Romania din domeniul foto, a avut anul trecut afaceri de 14 milioane de euro, iar estimarile pentru acest an sunt de 17,5 milioane de euro. Marian Alecsiu, directorul companiei, nu este insa multumit de vanzarile online.

"Inca nu putem oferi o experienta excelenta in online. Asa ne-au obisnuit clientii", a spus Marian Alecsiu, in cadrul ZF Digital 2012, referindu-se la faptul ca este mult mai usor pentru cumparatori sa ia decizia de achizitie in cadrul magazinului, unde pot testa produsele.

Magazinul F64 are prezenta online inca din 2001, cand s-a lansat, "fiind primul site din Romania in domeniul foto", spune oficialul companiei.

"Pentru noi e o dezamagire ca nu reusim sa performam mai bine in online. Nu reusim sa facem trecerea. E atat de fina trecerea dintre offline si online...Continuam sa credem in experienta senzoriala. Cand vrei sa-ti cumperi un aparat foto, vrei sa-l tii in mana, sa vezi cat de tare declanseaza, cum vibreaza, cum se simte obiectivul, cum arata cu o diafragma", afirma Marian Alecsiu.

Magazinul fizic al F64, cel mai mare din Europa de Est, are o suprafata de 1.300 de metri patrati.

"Orice magazin online va simti nevoia sa se indrepte si catre offline", a spus directorul F64, care a dezvaluit faptul ca anul viitor compania intentioneaza sa deschida inca 6 showroom-uri, in cele mai importante orase din tara.

"E frumos sa ai o relatie virtuala cu clientii. Sa nu uitam insa ca exista si feelingul ala pe care nu-l poti crea in online".

Oficialul spune ca F64 are de pierdut in momentul in care clientii vin la magazin, primesc consultanta pentru produsele de care sunt interesati, dar iau decizia de cumparare in mediul online, unde preturile sunt mai mici.

In ceea ce priveste vanzarile online ale F64, exista o crestere, spune Alecsiu, "dar nu atat de mare pe cat ne-am dori".

"Undeva noi gresim, poate abordarea noastra ar trebui schimbata. Nu ne-a fost teama sa gresim. Am avut un avantaj, prin faptul ca am gresit inaintea concurentilor".

Oficialul a spus ca F64 nu are o crestere crestere mai mare a vanzarilor online online fata de vanzarile generate offline, prin intermediul magazinului fizic.

Potrivit directorului F64, piata foto din Romania are o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, iar cota de piata a companiei pe care o conduce este intre 15 si 20%.

Compania F64 a fost fondata la inceputul anilor '90 de Marian Alecsiu si Daniela Becheru.

#business online Romania, #F64 business online, #Marian Alecsiu F64 , #Electronice