Economia gri: cea mai mare problema in calea cresterii pietei cardurilor

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 15:50
1499 citiri
Economia gri: cea mai mare problema in calea cresterii pietei cardurilor

Cresterea ratei de indatorare a romanilor, nivelul imens al economiei subterane si reticenta bancilor in stimularea platilor electronice se numara printre problemele pietei cardurilor, a declarat, miercuri, Ilgaz Kaya, director al departamentului de Sisteme de Plata, Garanti Bank Romania, potrivit NewsIn.

"Cea mai mare problema a Romaniei in calea cresterii tranzactiilor cu carduri este economia gri", a afirmat Kaya. "Romanii nu vor sa-si inregistreze veniturile, iar cu sistemul de carduri acestea sunt, intr-o anumita masura, mai vizibile", a mai spus Kaya.

Totodata, romanii sunt "foarte mult indatorati pe segmentul creditelor ipotecare, ceea ce reduce foarte mult din disponibilul de creditare prin intermediul cardurilor", spune Kaya.

"In conditiile actuale, in care avem niveluri mari ale ratei de neplata a creditelor, rata de profit din dobanzi pe card este foarte mica, iar vanzarile de carduri sunt descurajate", a mai spus el.

Printre problemele in calea cresterii pietei cardurilor se numara si neclaritatea si instabilitatea reglementarilor, sustine Kaya.

In plus, bancile "au inceput abia acum sa fie interesate de platile cu cardul, veniturile aduse de carduri pana acum fiind mici," intrucat si ponderea lor in activul net al bancilor este nesemnificativa.

O alta problema este birocratia in relatia cu clientul, situata la un nivel destul de mare - "clientului i se cere documentatia scrisa pe hartie la emiterea cardului, cand s-ar putea realiza totul online", a mai spus el.

In schimb, piata cardurilor din Romania are un potential imens, rata de penetrare a produselor bancare fiind inca foarte scazuta in comparatie cu statele din jur, a mai adaugat directorul Garanti.

Din pacate, Romania ramane "o tara bazata pe numerar".

"In Romania exista aproximativ 14 milioane de carduri, din care doar un milion sunt carduri reale de credit, restul fiind instrumente de plata a salariilor si de debit. Exista doar 90.000 de terminale POS (puncte de vanzare cu cardul la comerciant - n.r.), si din pacate, majoritatea cardurilor sunt folosite doar la retragerea de numerar de la bancomate", a conchis Kaya.

Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Numarul prosumatorilor depaseste 110.000, iar puterea instalata era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, inregistrandu-se o incetinire in ceea ce priveste numarul acestora in ultima luna a...
Deficit bugetar aproape dublu în ianuarie 2024 față de aceeași lună a anului 2023
Deficit bugetar aproape dublu în ianuarie 2024 față de aceeași lună a anului 2023
Deficitul bugetului consolidat a fost de 0,45% din PIB in luna ianuarie a acestui an, aproape dublu fata de 0,25% din PIB inregistrat in prima luna a anului trecut, potrivit datelor Ministerului...
#carduri, #economie, #garanti, #gri, #plati , #Electronice