Atentie la comisioanele incasate de banci

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 12:52
1468 citiri
Atentie la comisioanele incasate de banci

Comisioane de analiza de dosar, comisioane de acordare, taxa de inregistrare la arhiva electronica, comisioane de administrare. Acestea sunt doar cateva dintre "birurile" practicate de banci la acordarea de credite.

O analiza realizata de un portal financiar a detaliat cateva dintre comisioanele pentru imprumuturile de nevoi personale fara ipoteca. Comisionul de analiza dosar - perceput la depunerea dosarului - este retinut indiferent de rezultatul analizei, adica indiferent daca obtineti sau nu creditul.

Comisionul de analiza de dosar poate fi suma fixa - intre 43 si 129 de lei - sau procent din suma solicitata, variind intre 0,1% si 6%. "Acest tip de comision nu este perceput de toate institutiile financiare si, in masura in care nu exista o certitudine a aprobarii creditului solicitat, recomandabil este optati pentru ofertele care nu solicita acest comision", ne sfatuiesc analistii de la FinZoom.ro.

De asemenea, costurile cu inregistrarea garantiilor in cadrul arhivei electronice variaza intre aproximativ 54 si 121 de lei.

In momentul acordarii creditului, comisionul de acordare este sub forma unui procent din suma acordata si este intre 1,5% si 7% din aceasta.

Lunare sau anuale?

Pe parcursul derularii creditelor, bancherii mai percep clientilor si comisioane de administrare care pot fi lunare sau anuale, sub forma unui procent din soldul creditului, intre 0,1% si 2,5%, in varianta lunara, si respectiv intre 0,2 si 2%, in varianta anuala.

"Avand in vedere faptul ca acest tip de comisioane sunt percepute ca procent din soldul disponibil, in varianta anuala, costurile suportate de posesorul creditului cu acest comision sunt mai mici, prin urmare este preferabil un produs cu un comision de administrare anual in detrimentul unuia cu un comision perceput lunar", spun specialistii FinZoom.ro.

Un alt comision este cel de risc. Unele banci percep aceasta taxa ca procentaj din valoarea creditului, o singura data, la acordarea finantarii, valorile in acest caz fiind cuprinse intre 1,5 - 3%.

Alte banci percep comisionul de risc pe parcursul derularii creditului, intre 0,0654% si 0,6% din soldul lunar.

"Acest comision trebuie evitat, in special in situatiile in care se intalneste in combinatie cu un alt comision practicat pe parcursul derularii creditului", mai arata portalul citat.

Alte tipuri de comisioane mai sunt, printre altele, cele penalizatoare, de rambursare anticipata si de intarziere la plata.

#banci, #comisioane, #credite, #procent, #valoare , #Electronice