Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Telescopul care ar putea salva omenirea de asteroizi

Telescopul care ar putea salva omenirea de asteroizi


Un grup format din fosti astronauti NASA si oameni de stiinta americani de renume mondial a prezentat joi un proiect vizand finantarea, construirea si lansarea unui telescop privat spatial care sa detecteze asteroizii pentru a salva omenirea in eventualitatea unui impact devastator.

Fundatia B612, care mai trebuie sa colecteze fondurile necesare pentru concretizarea acestui proiect estimat la mai multe sute de milioane de dolari, prevede sa lanseze telescopul in infrarosu, denumit Sentinel, pe orbita, la 273 milioane de km de Terra.

El "va proteja umanitatea, va cartografia interiorul sistemului solar si va efectua misiuni de explorare", se mentioneaza intr-un comunicat al grupului, care urmeaza ca la finalul misiunii sa intocmeasca o harta cu potentialii asteroizi periculosi.

Potrivit acestei organizatii non-profit, circa o jumatate de milion de asteroizi mai mari decat cel care a cazut in Siberia la 30 iunie 1908 (Tunguska) se afla in apropierea Pamantului. Pana in prezent, au fost identificati si cartografiati circa un procent din numarul acestora, a indicat Ed Lu, un fost astronaut NASA, presedintele fundatiei B612.

Fundatia va implementa proiectul in parteneriat cu Ball Aerospace & Technologies Corp si creatorii telescopului Kepler. Cu ajutorul observatorului spatial, care ar trebui sa activeze pe o orbita in jurul Soarelui circa cinci ani si jumatate, oamenii de stiinta se asteapta sa identifice asteroizi mici, la o distanta intre 50 si 270 milioane km de pe Pamant.

Astfel, autorii proiectului Sentinel spera sa poata detecta cel putin 90% din toti asteroizii cu un diametru de mai mult de 150 de metri. Telescopul ar urma sa fie lansat catre 2017 - 2018 cu o racheta Falcon 9, care in in luna mai a transportat cu succes pe ISS (Statia Spatiala Internationala) nava spatiala privata Dragon.

La randul sau, NASA scruteaza cerul 24 de ore din 24 pentru a detecta obiecte spatiale mai mari decat asteroizii in apropierea Terrei si care ar putea reprezenta o potentiala amenintare pentru omenire.

Potrivit AFP, 90% dintre acestia au fost contabilizati pana la ora actuala. Sentinel urmeaza sa se concentreze pe asteroizi mai mici, dar care ar putea sa produca pagube importante.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1432 ori