Intel: Investitie de 4,1 mld. intr-un producator de echipamente pentru cipuri

Marti, 10 Iulie 2012, ora 10:13
1412 citiri
Intel: Investitie de 4,1 mld. intr-un producator de echipamente pentru cipuri

Grupul american Intel Corp a anuntat luni seara ca va cheltui 4,1 miliarde de dolari pentru a prelua o participatie de 15% din actiunile ASML Holding, cel mai mare producator de echipamente pentru cipuri.

In prima faza, Intel va prelua 10% din actiunile ASML iar daca va obtine aprobarea actionarilor va prelua un nou pachet de 5% pentru suma totala de 3,1 miliarde de dolari. Intel va contribui cu 829 milioane de dolari la acoperirea cheltuielilor de cercetare si dezvoltare ale ASML pentru a urgenta dezvoltarea tehnologiei pentru chipurile produse pe wafere cu un diametru de 450 de milimetri.

"Obiectivul este scurtarea cu doi ani a calendarului pentru dezvoltarea echipamentelor de litografie care sprijina aceasta tehnologie, ceea ce va conduce la reduceri semnificative de costuri si alte cresteri de productivitate pentru producatorii de semiconductori", a anuntat Intel intr-un comunicat.

Analistul RBC Capital, Doug Freedman estimeaza ca Intel ar putea economisi aproximativ doua miliarde de dolari pe an prin trecerea la tehnologia de 450 de milimetri, fata de standardul actual de 300 de milimetri. Waferele mai mari permit reducerea costurilor de productie deoarece pot ingloba mai multe chipuri.

"Tranzitia de la un standard de marime la altul a condus la o reducere a costurilor de 30% - 40% si ne asteptam ca tranzitia de la standarul actual de 300 de milimetri la cel de 450 de milimetri sa ne ofere beneficii similare", a declarat directorul de operatiuni de la Intel, Brian Krzanich.

ASML concureaza cu grupurile japoneze Canon si Nikon, iar printre clientii sai se numara Intel si Samsung Electronics.

#Intel investitii, #Intel preluare ASML, #Intel chipuri , #Componente hardware