Domeniu sigur pe perioada de criza: piata IT. Interviu Business 24

Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 11:01
2507 citiri
Domeniu sigur pe perioada de criza: piata IT. Interviu Business 24
Dragos Popescu

Domeniul de IT&C va inregistra o crestere in 2012, in ciuda situatiei de criza care se afla intreaga Europa, este de parere Dragos Popescu, director general al RHS Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori pe piata de IT.

Cresterea estimata este de 15 procente pentru 2012, dar preturile produselor vor creste usor, pe masura ce efectele inundatiilor din Thailanda, care au afectat numerosi producatori de IT, isi vor face simtita prezenta, a declarat Dragos Popescu, intr-un interviu acordat Business 24.

Cum a fost anul 2011 pentru mediul de afaceri romanesc si in special pentru afacerile dumneavoastra?

Un an la fel de dificil si in acelasi timp provocator, la fel ca si in ultimii 2 ani. Noi am reusit sa initiem si sa implementam mai multe proiecte din care o parte s-au finalizat in 2011, ducand si la o crestere pe care o estimam la peste 15% fata de 2010 si o parte pe care le vom continua in urmatoarea perioada (2012 si 2013).

Din cei 3 ani de criza prin care a trecut Romania, care a fost cel mai dificil pentru mediul de afaceri, cel in care lucrurile nu au mai putut fi aduse sub control?

Pentru mediul de afaceri cel mai probabil a fost primul an de criza, Romania neconfruntandu-se niciodata cu o criza de asemenea anvergura. O parte din companii s-au adaptat in timp ce altele nu au resusit sa reactioneze la noile conditii.

Cum estimati ca va fi anul 2012 pentru mediul de afaceri?

Un an la fel de greu. Pentru cine s-a adaptat va fi un an bun, pentru multe companii insa drumul este la fel de greu. Luand in calcul premisele macro socio-economice la nivel mondial, European, in Romania ne asteptam la un an dificil, insa precum mentionam anterior, prin politica si proietele in derulare RHS isi doreste o consolidare si o dezvoltare a bussinesului, respectiv dublarea cifrei de afaceri.

Numiti-mi 3 masuri care credeti ca ar trebui luate in anul urmator pentru ca economia sa intre pe un trend ascendent.

Ar trebui sa existe o strategie pe termen lung, indiferent de industrie sau domeniul de activitate. Apoi ar trebui realizat un plan pe urmatorii 5 ani. In functie de strategie aleasa si planul propus, masurile ar trebui implementate de specialisti, indiferent de culoarea lor politica.

Ce va propuneti pentru 2012?

Dublarea cifrei de afaceri.

Cum credeti ca va evalua economia romaneasca in 2012?

Economia romaneasca speram sa se redreseze, dar fara masuri potrivite va continua in acelasi ritm.

Care sectoare credeti ca se vor dezvolta anul viitor si care vor stagna?

Este greu de greu de previzionat in ce mod vor evolua toate sectoarele, dar cu siguranta in IT&C va exista o crestere a pietei, estimata de noi la 15%.

Care sunt planurile pentru anul 2012 pentru Like it si RHS?

Asa cum am spus mai sus, ne propunem dublarea cifrei de afaceri. Atat Like it cat si RHS isi propun sa acceseze piata in mod indirect, prin partenerii sai. RHS ramane un distribuitor cu valoare adaugata prin partenerii sai activi in segmentul business to business. Like it se doreste a fi un brand umbrela accesat de consumatorul final atat prin partenerii activi pe piata de consumer cat si pentru cei din zona de business. RHS ca si distribuitor isi propune o cota de piata intre 30% si 50% pe acele segmente de piata pe care le acceseaza in momentul de fata impreuna cu partenerii directi, in timp ce prin Like it ne dorim in primul an de functionare o cota de piata de 10%.

Cum ati fost afectat de criza si ce masuri ati luat pentru a face fata acesteia?

Criza ne-a afectat doar in anul 2009 datorita renuntarii la anumiti parteneri care prezentau un risc major, dar 2010 a fost un an de crestere si revenire la cifra de afaceri din anul 2008, trendul de crestere mentinandu-se si in acest an.

Care estimati ca va fi cifra de de afaceri a companiei pe 2011?

85 milioane de euro.

Sunt afectate preturile produselor IT din Romania de inundatiile din Thailanda? Cum?

Da, inundatiile din Thailanda au afectat puternic preturile hard disk-urilor si ca atare pretul sistemelor (atat notebook cat si desktop-uri) au inceput sa creasca pe moment timid datorita stocurilor existente, dar cu siguranta cresterea va fi accelerata in primul trimestru a lui 2012.

Cu ce companii colaborati?

Avem peste 2000 de parteneri in tara cu care targetam atat piata de consumer cat si piata de business. De asemenea avem parteneriate strategice cu toti marii lideri la nivel mondial din industria IT&C: Asus, Cisco, Canon, Fujitsu, HP, IBM, Kingston, Lenovo, Microsoft, Samsung, Sony, Toshiba, etc.

#Dragos Popescu interviu, #Dragos Popescu RHS, #distribuitor IT , #Componente hardware