Scaderea pietei de PC-uri incurajeaza segmentul de accesorii si piese de schimb

Luni, 19 Mai 2014, ora 09:00
2981 citiri
Scaderea pietei de PC-uri incurajeaza segmentul de accesorii si piese de schimb

Recesiunea si schimbarea comportamentului de utilizare al calculatorului in sensul clasic a dus la o scadere aproape dramatica, pentru unele companii mari din domeniu, care au ajuns brusc in situatia de a fi silite sa se reprofileze, sa identifice alte nise tehnologice din care sa atraga veniturile din care sa se sustina si sa se dezvolte.

Scaderea s-a inregistrat atat pe segmentul de business, unde companiile au inceput sa-si revizuiasca mai atent bugetele pentru echipamente IT, dar si in segmentul casnic, unde utilizatorii au optat din ce in ce mai insistent pentru tablete si smartphone-uri.

Aceasta schimbare radicala a dus la dezvoltarea unei nise care raspunde unei cereri din ce in ce mai accentuate pentru accesorii si componente IT. Furnizorii de astfel de produse care au reusit sa raspunda la aceasta cerere prin sincronizarea cu dezvoltarea comertului online si perspectivele deschise de acest context favorabil au ajuns sa atraga venituri considerabile, bineinteles, nu fara eforturile aferente de marketing si promovare in mediul online.

"Pe masura ce aceasta nisa creste, apar noi magazine, iar concurenta creste eforturile de mentinere si dezvoltare a business-urilor existente depind aproape in exclusivitate de exploatarea inteligenta si creativa a instrumentelor de marketing." spune Bogdan Voinea, Marketing Manager la Laptop-direct.ro.

Laptop-direct.ro este un magazin online care a intrat in aceasta nisa a sectorului IT in 2011 si a reusit o crestere importanta prin diversificarea permanenta a gamei de produse comercializate astfel incat, in gama de produse propusa sa se regaseasca piese de schimb, componente si accesorii pentru cea mai mare parte a tipurilor de laptopuri. Astfel, clientul, odata ajuns pe site, poate sa-si finalizeze cautarile, deoarece aproape sigur gaseste tastatura, display-ul sau alta componenta care i s-a defectat la laptop.

"Am decis sa includem in oferta noastra doar componente pentru laptop-uri deoarece acestea sunt cele mai utilizate instrumente de catre utilizatorii business. Practic, sunt indispensabile, atat la birou cat si in calatoriile in interes de serviciu. De aceea orice defectiune trebuie remediata rapid pentru a perturba cat mai putin ciclul de lucru al utilizatorului. Aici intervenim noi prin varietate si livrare rapida, avantajele competitive pe care ne-am bazat modelul de business." Bogdan Voinea, Marketing Manager Laptop-Direct.ro.

Modelul de business adoptat de Laptop-Direct.ro, pare sa fi fost unul de succes, cel putin pana in prezent. Cifra de afaceri a crescut de aproape 10 ori in 2012, al doilea an de viata al magazinului online, ajungand la 1,3 milioane de lei, ceea ce a deschis perspectivele pentru un 2013 si mai productiv.

"Graficele previziunilor de vanzari aratau continuarea tendintei ascendente, fapt care s-a confirmat si in momentul in care am facut bilantul celui de-al treilea an in comertul online cu piese, componente si accesorii pentru laptopuri. Anul 2014 l-am inceput cu acelasi optimism, iar analiza primelor luni ne arata ca actionam intr-o piata care nu ajuns inca la maturitate si mai are potential de crestere." Bogdan Voinea, Marketing Manager Laptop-Direct.ro.

Cheia succesului Laptop-Direct.ro este targetarea unei nise specifice, ceea ce elimina concurenta directa cu marile magazine online de calculatoare si electronice. Abordarea unei categorii restranse a pietei, intelegerea nevoilor utilizatorului de laptop si promptitudinea raspunsului transforma magazinul online intr-o solutie fiabila in cazul unei defectiuni a laptopului care necesita o piesa de schimb noua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata accesorii PC, #piata pc, #piese de schimb PC , #Calculatoare