PwC: Modul de impozitare a dobanzilor este similar cu mecanismul aplicat in 2009 la scutire

Marti, 06 Iulie 2010, ora 12:57
1097 citiri
PwC: Modul de impozitare a dobanzilor este similar cu mecanismul aplicat in 2009 la scutire

Impozitarea intregii dobanzi realizate la depozitele cu scadenta dupa 1 iulie indiferent de data la care au fost constituite este similara practicii aplicate in 2009 cand s-a aplicat scutirea de taxare, a declarat Dan Badin, director taxe la PricewaterhouseCoopers (PwC), citat de Mediafax.

"Interpretarea textului de lege se rezuma la interpretarea cuvantului realizat.

Din punct de vedere al bancilor, ca impoziteaza tot sau pro-rata nu le afecteaza prea mult, cei afectati sunt clientii bancilor.

A existat o prevedere de gen opus de la 1 ianuarie 2009.

Textul de lege era oarecum asemanator, cu dobanzi realizate.

Atunci s-a mers pe interpretarea ca ceea ce scuteste e ce s-a platit dupa 1 ianuarie.

Pe acelasi mecanism se va impozita si acum", a explicat Badin la seminarul "Mediafax talks about banking".

Totusi, el recunoaste ca intr-o logica a "echitatii", impozitarea ar trebui sa fie realizata pro-rata, doar pentru perioada de la 1 iulie pana la scadenta.

El a mai atras atentia ca timpul foarte scurt de la intrarea in vigoare a modificarilor Codului Fiscal pana la aplicare, de numai trei zile, nu a lasat loc pentru "decizii rationale", pentru a limita pierderile.

Bancile impoziteaza cu 16% tot castigul obtinut din dobanzi de catre persoanele fizice, indiferent de momentul cand a fost constituit depozitul, si nu doar dobanda calculata dupa 1 iulie, intrucat Ministerul Finantelor Publice apreciaza ca noile modificari aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

Raiffeisen Bank a suspendat luni retinerea impozitului pe dobanzile obtinute de clienti la depozitele cu scadenta dupa data de 1 iulie, pana la aparitia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal. 

#pwc, # dobanzi, # impozit , #Calculatoare