Japonezii lucreaza la PC-ul portabil la ureche. Cand intra pe piata

Duminica, 02 Martie 2014, ora 17:50
1983 citiri
Japonezii lucreaza la PC-ul portabil la ureche. Cand intra pe piata
Foto: The Telegraph

Cercetatori japonezi lucreaza la un mini-calculator portabil pe ureche, ce poate fi controlat prin mimica fetei. Aparatul fara fir cantareste 17 g, dispune de o capacitate bluetooth, este echipat cu GPS, busola, captatori, baterie, barometru, microfon si difuzor.

Mini-calculatorul va putea fi conectat la diferite aparate electronice mobile, permitand utilizatorului sa foloseasca softuri si aplicatii accesibile prin gesturi ale fetei, cum ar fi ridicarea sprancenei, plescaitul limbii, miscarea nasului sau stransul din dinti, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Captatorii din mini-calculator vor permite recunoasterea acestor miscari din interiorul urechii.

Care este scopul acestei inovatii

Pentru ca aparatul va fi folosit fara maini, va putea servi ca 'a treia mana' pentru personalul care lucreaza in sanatate, calatori, motociclisti, astronauti si persoane cu dizabilitati, a spus seful proiectului, Kazuhiro Taniguchi, de la Universitatea din Hiroshima.

'Imaginati-va ca urcati pe munte, va uitati la cer si fixati o stea. Sistemul va va spune despre ce stea este vorba', a explicat Taniguchi. 'Stie la ce altitudine va aflati , in ce directie priviti si din ce unghi, asa incat va va putea spune: +Acum va uitati la steaua Sirius+', a adaugat el.

Aparatul ii poate ajuta pe oameni sa isi supravegheze rudele si prietenii in varsta, functiune deosebit de utila in Japonia, unde exista o mare proportie de batrani.

Mini-calculatorul, care va fi pus la urechea persoanei in varsta, i-ar masura temperatura, ritmul cardiac, alimentatia si diferiti parametri medicali si va putea anunta rudele sau apropiatii daca intervine o stare de slabiciune sau o boala.

Accelerometrul cu care este dotat aparatul de ureche ar permite detectarea imediata a unei caderi si informa apropiatii persoanei in varsta sau serviciile medicale prin intermediul legaturii cu un smartphone, scrie AFP.

Mini-calculatorul, disponibil din 2015

Tehnologia la purtator constituie o directie principala de dezvoltare a electronicii, potrivit expertilor, si acest mini-calculator de purtat la ureche ar fi o noua evolutie.

Numit deocamdata 'PC portabil la ureche', aparatul are un mini-cip electronic si capacitati de stocare, permitand celui care il poarta sa utilizeze softuri, a declarat AFP seful proiectului.

Designul calculatorului va sugera aranjamente florale japoneze, ikebana. 'Ne gandim ca lumea sa le poarte la ureche ca pe cercei', a adaugat Taniguchi in cadrul prezentarii unui prototip. Creatorii aparatului spera sa il puna in vanzare in decembrie 2015.

#mini calculator ureche, #PC portabil , #Calculatoare