Dobanzile la credite au scazut cu pana la 30% in ultimul an

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 09:11
1426 citiri
Dobanzile la credite au scazut cu pana la 30% in ultimul an

In ultimul an, indicatorii folositi la calcularea dobanzilor au scazut de la 15% la 7% la creditele in lei, de la 3% la 1% la cele in euro si de la 1,75% la sub 0,5% la cele in dolari.

In momentul de fata, dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila ar trebui sa fie cu pana la o treime mai mici decat acum un an.

Motivul este simplu: principalul indicator folosit de banci in calcularea dobanzii, ROBOR (dobanda la care se imprumuta intre ele bancile cu lei), a scazut cu aproape doua treimi, de la peste 15% in martie 2009 la sub 7% in acest moment.

Un exemplu de metoda de calcul al dobanzii este ROBOR 3M + 2%, respectiv dobanda la care se imprumuta bancile intre ele pe o perioada de trei luni (ROBOR la 3 luni) plus marja de risc a bancii.

Anul trecut, dobanda era, conform exemplului, de circa 17%. Dupa adaugarea comisioanelor bancii se obtinea o dobanda reala (anuala efectiva - DAE) de 22-26%.

Reducerea ROBOR cu peste 8 puncte procentuale ar trebui sa insemne in mod normal si reducerea DAE cu circa o treime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#dobanzi, #credite, #euro, #dolar, #lei , #Calculatoare